COL·LABORADORS   >>   MÚSICS

Andreu Ubach Nascut a Terrassa l’ any 1959, Andreu Ubach és percussionista professional des de l’ any 1980.Construí i tocà el seu primer «set» de percussions - tot jugant - a l’ edat de set anys. Estudia a L’ Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona amb el mestre percussionista cubà Pedrito Díaz (1979/86). Participa en diversos cursos i seminaris, on prén contacte i s’ enriqueix amb el coneixement d’ altres cultures i de les seves músiques, així com de tècniques modernes d’ animació relacionades amb el so i el moviment: International Seminar of Percussion, Wengen, Suïssa 1984 - Escuela de Musicoterapia de Vitoria-Gasteiz, 1987-89, - Centre Koschisse d’ investigació per la comunicació amb els autistes, Paris 1988-90 .El moviment del seu treball de recerca expressiva introdueix l’ any 1992 la creació del personatge « Sr. Maqueta «, actuant en contextos i amb públics diversos, per infants i adults, en escoles, teatres, clubs i places, a Catalunya i l’ estranger.Andreu Ubach ha participat en nombroses manifestacions artístiques, destacant a Catalunya la seva col·laboració amb Lluís Llach i Mª del Mar Bonet ( 1985-90), la creació del grup de música moderna de la Mediterrània: « Meridiana «( 1987-93), així com dins l’ àmbit de la música tradicional catalana amb els seus grups més capdavanters (1985-95). Ha participat en nombroses actuacions dins l’ àmbit de diferents institucions pedagògiques: La Caixa a les Escoles, Joventuts Musicals, Pedagogia del Espectacle, Fundació Miró. Des de l´any 1999 col·labora amb la cantant algueresa Franca Masu.

Alfons Encinas És un d’aquells músics que podem qualificar de multinstrumentísta. Efectivament, domina una gran quantitat d’instruments de corda, des de la guitarra elèctrica, de la qual treu sons fruit d’una llarga investigació, o a la guitarra acústica, fins a instruments procedents d’èpoques o cultures diverses.És fundador del grup Els Trobadors, especialitzat en la interpretació de la música medieval amb instruments originals però des d’una òptica moderna, i del grup d’animació infantil L’Arc en el cel, amb el qual ha portat el seu missatge musical i humà als nens i nenes de tot Catalunya durant més de 10 anys.

Alfred Garcia Demestres  Ha estudiat al Conservatori Superior de Música de Barcelona, amb el professor Santi Moles, i a l’Escola Zeleste de Barcelona, amb Quim Soler, i ha rebut classes magistrals de jazz i de percussió brasilera. Ha format part dels grups de Ramon Muntaner i de la cantant Nina i del Toni Xuclà Quartet. És component del grup d’animació infantil Sac de Gemecs i ha realitzat diferents cicles d’audicions per a escolars organitzats per Joventuts Musicals i per l’Ajuntament de Barcelona. Està integrat en el col·lectiu Acords, dedicat a la preparació d’activitats musicals per a joves.

Boughaleb Laarif és un cantautor d’origen marroquí -membre fundador del grup ATLAL- que ha desenvolupat la seva carrera artística a França, on va fascinar al públic amb la seva música de les mil i una nits. Músiques de peregrinació i alegria, seguint una ruta traçada fa molts segles de l’Orient al Magrib. En el seu repertori hi trobem referències a les músiques tradicionals del Marroc i la resta del Magrib, música chaabi, gnawa, amazigha,... així com a les músiques tradicionals àrabs procedents de països com el Líban, Egipte o Palestina. Melodies ancestrals posades al dia que també recullen les tendències actuals, riques i matisades sobre sonoritats orientals modernes, on s’afegeixen cants espirituals d’amor i pau.En les seves composicions afavoreix la presència d’instruments tradicionals, i en els seus textos -cantats en àrab- s’acull al seu bagatge cultural de magribí orientalista que ha hagut de passar més de mitja vida a Europa. Un gran comunicador i narrador d’històries que captiva el públic des de les primeres notes. Actualment resideix a Figueres (Girona) i amb l’acompanyament de músics catalans proposa noves cançons i composicions.

Conjunt Orquestral de Girona  El Conjunt orquestral de Girona (COG) és una orquestra de cambra estable, nascuda l’abril de 1996 i formada per músics professionals provinents de diferents indrets de les comarques gironines. Amb el suport de la Diputació de Girona i la col.laboració de l’Ajuntament de Girona, actua com a plataforma per a la interpretació amb cors i solistes  de Catalunya amb molt d’èxit  a nombrosos festivals de música de tot arreu com el cas del Festival de la Costa Vermella (França), al Festival de Perelada com a orquestra resident del Cicle de Concerts del Claustre de St Domenec i al Cicle de Música per la Fundació Castells Culturals de Catalunya entre d’altres.

Cris Juanico  Membre i un dels compositors de JA T’HO DIRÉ i MENAIX A TRUÀ, amb els que ha gravat 6 i 2 discs respectivament. Va formar part de La Banda Impossible i ha realitzat diverses produccions musicals per a diferents formacions (Ja T’Ho Diré, Menaix a Truà, Van de Kul, Inventari, Neatles Miris, Os Pedrer, Petit Fours, etc...) i ha fet col.laboracions amb diversos artistes (S’Albaida, Toni Xuclà, Pep Poblet, Gossos, Marisa Rojas, Van de Kul, etc...). Autodidacte, ha rebut classes particulars de veu i cant de diferents professors. En la docència, realitza des de fa 9 anys audicions didàctiques per a escolars sobre "La Història de la Música Rock", "Música i Ordinadors" i "Clica com sona", organitzades per Juventuts Musicals de Catalunya i per A TOT ESPECTACLES MUSICALS. És un dels responsables, juntament amb Toni Xuclà i Jimmy Piñol, del Campus Senglar, una escola de pop-rock, paral.lela al Festival Senglar Rock de Montblanc, que realitza edicions anuals a Montblanc, Menorca i Mallorca. Col.labora amb la Fundació Tabaluga i la Fundació Petter Maffay, dedicades a l’ajud de nens desfavorits, cantant les cançons al CD-llibre infantil "TABALUGA VIATJA BUSCANT EL SENY", on també el tenor Josep Carreras hi ha posat la veu en la narració

Cristina Morales Ha estudiat al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on obté el títol superior de piano. Ha realitzat nombrosos concerts i actuacions a TV com a pianista del grup "Opera oberta"  i habitualment forma duo amb la pianista  Lourdes Aymerich,  estrenant obres de destacats compositors catalans en molts dels concerts que han portat a terme i amb qui va crear  l’Escola de Música de Gràcia l’any 1990. Actualment compagina aquesta tasca amb la de pianista acompanyant al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on ha estat proposada com a cap de departament.

Cristina Pérez Duvos Té la carrera de dansa contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona i s’ha especialitzat en acrobàcia i pedagogia del moviment. Ha treballat professionalment en diverses companyies com «Rosland», especialitzada en dansa per a nens, ha realitzat coreografies per a espectacles  com «Madre Tierra», amb música de Paco de Lucía, i ha col·laborat en l’espectacle «Afàsia» de Marcel·lí Antúnez, ex-membre fundador del grup «La Fura dels Baus.» Des de sempre ha compaginat les feines de ballarina professional amb l’ensenyament de la dansa en diverses escoles especialitzades o d’educació primària.

Eduard Font Va néixer el 1975 a Torroella de Montgrí, on s’inicià en l’estudi musical, i més concretament en el piano, que continuà a l’Escolania de Montserrat. És professor de solfeig i d’aquest instrument pel Conservatori Isaac Albéniz de Girona. Ha rebut classes de piano de Sofia Cabruja, Joan Sadurní, Michel Wagemans, Olga Ogorkowna i Luiz de Moura i al Taller de Músics de Barcelona, així com de la professora de jazz Elisabet Raspall. Des del 1995, ha fet prop d’un centenar de concerts amb el grup musical Glaucs. Posteriorment ha format part dels grups Sopa de Cabra i Lax and busto  amb qui ha enregistrat diversos  discs. A més és autor de la Música del espectacle d'ATOT "L'hort de la Martina tocacampanes".

Els Trobadors El grup Els Trobadors Dirigit pel prestigiós instrumentista Alfons Encinas, es dedica a la interpretació, la investigació i la difusió de les cançons dels artistes que, entre els segles XI i XIII, desenvolupen un important paper en el ressorgiment de la música profana i en la creació en llengua vernacla. Ho fan amb una visió i una estètica actuals, però sobre una tímbrica essencialment medieval i amb instruments antics.

Francesc Vidal Neix a Xàtiva (València) l’any 1977, on comença els seus estudis a l’escola de música de la «Primitiva Setabense», de la mà d’En Ramon Ramírez.Més tard es trasllada al conservatori «Lluis Milà» en el qual cursa el grau professional amb el professor Fèlix Vela, obtenint Matrícula d’honor en sisé i Premi extraordinari per unanimitat.Continua la seva formació al Conservatori de Valencia, on estudia algunes matèries complementàries i aconsegueix excel·lents qualificacions. L’any 1999 es matricula al CSMMB de Barcelona, on cursa el grau superior amb el professor Alfons Carbonell, finalitzant-lo el 2001 amb la qualificació d’excel·lent. El novembre d’aquest mateix any obté el Premi extraordinari de Fi de carrera en l’especialitat de clarinet. Paral·lelament cursa la Llicenciatura d’Història i Ciències de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona.Ha assitit a cursets i conferències de Juan Vercher, Jean-Louis Sajot, J.V.Herrera, W.Meyer i Enrique Perez; a més ha rebut classes de Vicent Alberola (OSG), Alberto Ferrer (OSV) i Josep Fuster (OBC). Ha realitzat un curs de direcció d’orquestra amb Cristobal Soler, dos de direcció de banda amb Miquel Rodrigo, un de música de cambra en l’especialitat de quintet de vent amb el «Quintet Cuesta» i un d’anàlisi musical amb Carles Guinovart. Es membre fundador del quintet de vent «El Faristol», del grup de clarinets «Parènquima» i del quartet de clarinets «204», amb els quals ha realitzat  concerts arreu del País Valencià i Catalunya.Com a solista l’any 1998 va interpretar «Introducció, tema i variacions» de G.Rossini amb la seva banda, la «Primitiva Setabense», sota la direcció del mestre Pasqual Martínez.Ha estat primer clarinet de la Banda i Orquestra del CSMMB, així com col·laborador de l’OBC, Orquestra Simfònica del Vallès, Barcelona Sinfonietta ,l’Orquestra de Cambra de La Garriga i darrerament al C.O.G. (Conjunt Orquestral de Girona) a l’estrena de «Canigó», obra dedicada a Verdaguer, dintre dels actes que es celebren l’any 2002 en conmemoració del naixement del poeta català. Durant el curs 2000-2001 ha realitzat prop de 50 representacions de l’espectacle infantil «El Trencanous» per Catalunya, a teatres com el Poliorama(BCN),Jardí(Figueres), Municipal de Girona, Municipal de Mataró... Durant el curs 2001-2002 ha realitzat prop de 50 representacions de l’espectacle infantil «El Trencanous», organitzat per Joventuts Musicals de Catalunya i gestionat per la Companyia «Atot» de Girona; a més aquest any ha participat en dos espectacles més:»El Vent Fusta» i «La Música» per a trio de vent (clarinet, flauta travessera i fagot)amb l’actriu Mariona Font. Durant l’any 2002-2003 continua realitzant audicions del Trencanous per la  companyia «Atot».En l’actualitat és professor de clarinet, conjunt instrumental i orquestra a l’Escola de Música de Gràcia de Barcelona;professor de clarinet a l’escola municipal de música «Can Ponsic»de Barcelona;i professor-assistent de Josep  Fuster a l’escola Juan Pedro Carrero de Barcelona. Recentment ha estat seleccionat per dirigir la banda de la’associació  catalana d’escoles de música (ACEM). El passat més de juny va dirigir l’estrena de dues obres encarregades al  compositor Joan-Carles Martínez, «Sol i de dol» i «Poema per a N’Antoni  Tàpies», dintre dels actes de la setmana de música organitzada per l’Escola Municipal de Música «Can Ponsic», en col·laboració amb l’Escola Municipal de Música de «Tres Cantos»(Madrid) i el CDMC. L’any 2003 ha col·laborat en l’orquestració de temes per la pel·lícula «El Cid, La Leyenda»(Filmax), la qual ha estat guardonada el 2004 amb el «Goya» a la millor pel·lícula d’animació, a més de formar part de l’espectacle  Hansel & Gretel (TNC/G.T.Liceu).

Gabriela Montserrat (Buenos Aires) Mezzosoprano. Estudis al Conservatorio de La Plata i del Instituto del Teatro Colón de Buenos Aires. Ha format part dels cors estables del Teatro Colón i del Teatro Argentino. Ha interpretat papers protagonistes en òperes com La Bohéme, Madame Butterfly, Turandot, Carmen, etc. Així mateix té un llarguíssim curriculum de colobaracions amb música de càmara.

Grup òpera oberta La companyia ÒPERA OBERTA es va formar per a la difusió de la música, i especialment de l’òpera, entre els nens i nenes i els joves. Els seus espectacles inclouen adaptacions d’òperes per a diferents edats i muntatges creats per comprendre el llenguatge i l’evolució d’aquesta forma musical. L’objectiu prioritari d’ÒPERA OBERTA és introduir els nens i els joves en el món de l’òpera, i fer-ho d’una manera divertida i participativa, trencant el prejudici que es tracta d’un espectacle elitista i avorrit. Per això el grup escenifica tots els quadres amb el vestuari pertinent i amb una especial atenció envers l’aspecte teatral dels personatges.

Joan Izquierdo i Llopis Va néixer a Barcelona l’any 1966. Va finalitzar els seus estudis de flauta de bec a Barcelona el 1988. Ha estudiat al Sweelinck Conservatorium d’Amsterdam amb Walter van Hauwe, on va obtenir el diploma de professor superior (DM), el 1993, i el de solista (UM), el 1994. Ha estat guardonat en la 7a Mostra de Joves Solistes i Grups de Cambra, de l’Institut Català de Serveis a la Joventut (1991) i en el Concurs Permanent de Joves Intèrprets 1991, de Joventuts Musicals d’Espanya. Forma part de diferents conjunts de cambra, amb els quals aborda repertoris i estils ben diferents i ha participat en la Muestra Nacional de Música de Cámara 1990, de l'Instituto de la Juventud, i en els cicles de Joventuts Musicals de Barcelona, esdeveniments com el XXII Festival Internacional Cervantino (Mèxic) i el 1r

Jordi Parés Músic polifacètic. Estudis de música hindustànica i bansuri a Varanasi (Índia). Intèrpret als teclats i sintetitzadors, percussions, harmònium, bansuri, veu i didjeridoo. Educador musical (mestre de música) i músic compulsiu. Ha col·laborat amb Tripijoc Teatre i ha format part de Zoumbia i NY Flowers. Actualment forma part del grup Möndoo

Miriam Encinas És una jove músic, que destaca sobretot en l’instrument al que s’ha dedicat des de molt petita: la flauta de bec. Ha viscut des que va néixer en un ambient musical extraordinari i com a intèrpret ha realitzat gires per Europa i Amèrica, enregistraments i concerts amb els seus pares coma a integrants del grup «Els trobadors» des que tenia 10 anys. Ha format part de diversos grups de música antiga com «l’ensamble l’Albera» de fusió com «L’ham de foc»i de la JONC. També toca l’acordió diatònic, amb el qual ha participat des de molt jove en diverses trobades dedicades a aquests instrument. Actualment realitza estudis de percussió antiga i de viola de gamba.

Maria Laffitte té una experiència de més de 20 anys de treball de sensibilització musical de la mainada, amb un repertori basat en cançons tradicionals. En aquest camp, ha treballat amb els grups Ara Va de Bo i L’Arc en el Cel, entre d’altres, i pot oferir diversos programes sempre amb una temàtica didàctica encaminada a fer estimar i conèixer la natura i potenciar els valors humans. En aquesta ocasió, JM de Catalunya ha triat per a EI la següent proposta.

Nèstor Munt Va néixer el 1952. Realitzà estudis de solfeig, piano i trompeta al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona. Debutà professionalment als 17 anys. Col·laborà amb el grup teatral Comediants i treballà durant un any amb la companyia teatral El Retaule del Flautista. És també fundador dels grups Tortell de Menta i Blai Tritono.Ha treballat, entre altres, amb Emile Lachambre, Juli Sardan, Tete Montoliu, J.A. Amargós, Paul Grassi, Steve Lacy i amb les orquestres Plateria, Encantada, Pernil Latino, Salseta del Poble Sec, Huapachà Combo, The Supremes i les big bands de Xavier Burrull, el Taller de Músics i l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona, entre altres. Actualment compagina la seva activitat professional com a trompetista d’estudi i professor de l’Escola Maria Anglada.

Orquestra Hummel de Presov (nord d’Eslovàquia)  Està composta per estudiants avançats dels conservatoris de Kosice, Presov i Bratislava. El seu nivell interpretatiu i la seva sensibilitat davant el públic jove ja han estat demostrats moltes vegades en les seves actuacions a més de cent escoles i instituts d’arreu de Catalunya, on han realitzat audicions durant els últims cinc anys.

Quartet Gerió El quartet Gerió va ser format l’any 2001 per quatre músics de diverses nacionalitats residents a les comarques gironines. Els seus membres formen part del Conjunt Orquestral de Girona cm a caps de corda i col.laboren habitualment amb les principals formacions de cambra de Catalunya. El repertori enllaça l’època barroca amb composicions contemporànies de tots els estils. Entre les nombroses actuacions que han realitzat, destaca l’estrena europea de una obra de la compositora nord-americana Laura Karpman en homentage a Jaco Pastorius, dins el marc del festival de Jazz de Girona.

Quintet 2111 Gòtic Brass És un quintet format per joves músics integrants de la secció de vent-metall de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Es va crear l'any 1992 i el componen Àngel  (trompeta), Francisco Villaescusa (trompeta), Enrique Javier Martínez Aragó (trompa), Francisco Sánchez Orteu (trombó de vares) i José Miguel Bernabeu Baeza (tuba). un dels grups de música de cambra amb  més activitat del país. Han fet gravacions per RNE, Ràdio 4, etc., alhora que han portat a terme una extensa labor pedagògica i han fet arribar al futur públic un extens programa amb música de totes les èpoques i tendències, adequat per als joves i els nens

Shanti Gordi és nascut a Ciutadella de Menorca un 11 de Febrer de 1980.  Teclista i cantant, la seva trajectòria musical comença al 1997 amb un grup d’amics anomenat "Mais" on ja s’intueix la seva vocació com a músic. Però és al grup "Six Fusion" on comença a despuntar, combinant el teclat i la veu. Amb aquest grup guanyà el concurs Menorca Rock l’any 1999. Més endavant quatre components de "Six Fusion", reconvertits en el conjunt Lapsus, aterren a Barcelona i comencen la seva aventura catalana fent concerts per diferents locals de la ciutat comptal ( London Bar, Arkham, La Cova del Drac, etc), així com de la geografia catalana ( Cornellà, Girona, etc...). Actualment en Shanti aprofita l’estada a Barcelona on combina activitats musicals amb els estudis a l’Aula de Música Moderna i Jazz, on està rebent classes de mestres com Pablo Galak, Quico Gener, Gabi Ardèbol, etc... A l’estiu recórrer l’illa de Menorca amb un grup de versions, "Moon Quartet" i col·laborant activament amb Cris Juanico en l’espectacle "D’aquí, ara", que properament veurà la llum també en forma de disc compacte.

Ulises Ortuñez. Nascut a La Havana (Cuba). Va realitzar els seus estudis a l’Instituto Superior de Arte de la seva ciutat. L’any 1994 va deixar Cuba amb la «Compagnia di Teatro Bellini a Napoli» amb qui va realitzar una gira per tot Itàlia com a actor i cantant. Des de l’any 1995 viu a Espanya on a més a més de concerts ha format part de la Compañía Lírica Española durant 4 anys interpretant sarsueles per tot l’Estat.

Xavier Ballesteros Va néixer l’any 1957 a Còrdova. Comença a tocar la guitarra als 11 anys de manera autodidacta. Ha estudiat a Barcelona, Sevilla i Granada tant guitarra clàssica com flamenca amb mestres com Luis Postigo, Enrique Jimenez i Raimundo Amador i completa a seva formació musical al conservatori de Maó (Menoria, guitarra clàssica, flamenca, elèctrica i jazz. ca) on resideix alguns anys. L’any 1978 va començar a compondre barrejant les tècniques clàssica i flamenca, fet que és una constant en tota la seva obra. Ha actuat en solitari o en diverses formacions per tot Espanya i Europa portant a terme una activitat musical variada i extensa que l’ha portat a crear grups com «Tangencial», «Al sur», «Mercado negro», Bitayna», «Escándalo» etc. i a col·laborar amb músics d’estils diversos com Toto Blanche, Pepe Camacho, Roberto Lanieri, Pau Castanyer, Horts Shom etc. Ha a enregistrar els discs «Isolat» i «Tres guitarres en concert». Actualment combina l’activitat concertística amb la docent donant classes de solfeig i  harmonia

Xavier Lozano  Va estudiar solfeig, saxo, flauta dolça i piano al Conservatori Professional de Música de Badalona i posteriorment va entrar en el món de la cobla a través del tible, instrument que toca a la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb la qual ha dut a terme nombrosos enregistraments discogràfics i per a ràdio i televisió, a més d’actuacions arreu d’Europa i Amèrica. Paral·lelament, toca el saxo baríton en diverses big-bands i quartets de saxofons. Ha col·laborat, com a instrumentista, amb Lluís Llach i Manel Camp. Des de fa uns anys s’ha anat interessant en la recerca i estudi d’aeròfons exòtics, cosa que l’ha portat als grups Guaranà (percussions del món), Tot Mut i altres formacions.