24/02/00
 
 

PANGEA: L'ARSENAL ELECTRÒNIC DE LA LLUITA SOCIAL
 

Mercè Molist
Pangea és una d'aquelles coses que sembla que sempre han estat a la xarxa, des de 1993, un esforç seriós i amb bones connexions internacionals per portar la telemàtica als moviments alternatius locals. En els vells temps, donant-los accés a les desenes de milers de conferències electròniques de la Association for Progressive Communications (APC), activistes digitals de Nicaragua fins a Austràlia. I avui, amb la prioritat d'ensenyar a les associacions sense ànim de lucre com fer públiques les seves idees a Internet.

Pangea és, tècnicament, un proveïdor d'accés i serveis Internet, però no un proveïdor qualsevol. Els seus clients, siguin particulars o associacions, no poden tenir ànim de lucre. "Pangea és una ONG i existim només per donar serveis a aquest món. És un sector de la societat amb unes necessitats especials i, per això, és necessari que hi hagi un servidor i una ONG que els entengui", explica Chris Nicol, un dels fundadors de Pangea, el ja llunyà 1993. "Vam veure que era ridícul haver de connectar a APC per Londres, si podíem tenir un node aquí", recorda. Eren ell i quatre persones més, conegudes a les conferències electròniques internacionals, gent de la Universitat Politècnica de Catalunya, de xarxes com I*EARN o PeaceNet, de la revista sandinista 'Barricada Internacional', objectors de consciència, enginyers, pallassos sense fronteres, gent d'Entrepobles, el moviment pel 0,7%...

Al mateix temps, a Madrid i Pamplona sorgien iniciatives semblants que van concretar-se en Nodo50 i Eusnet, per unir-se tots en IPANEX, una xarxa a nivell d'estat espanyol, que a la seva plana web descriu l'organització planetària a la qual pertany, l'APC, com una entitat formada per desenes de xarxes, repartides per més de cent estats del món, amb una missió comuna: "Desenvolupar i mantenir el sistema d'informació que permet que grups dispersos geogràficament que treballen pel canvi social i mediambiental puguin coordinar les seves activitats a un cost molt menor que amb fax, telèfon o altres xarxes comercials".

Pangea té, actualmente, uns 700 usuaris, dels quals la meitat són organitzacions no governamentals de tots els colors: Amics de la Bici, Asociación Ramon Santos de Estudios sobre el Cannabis, 9 Barris Solidari, Centre Unesco de Catalunya, Coordinadora Gai i Lesbiana, El Lokal, Amnistia Internacional, Grup de Defensa del Ter, Maulets, Médicos sin Fronteras... A més dels serveis normals d'un proveïdor (correu electrónic, web, suport tècnic), n'ofereix d'addicionals, 'pensats per a les necessitats de l'activista modern', diria l'anunci, com la connexió a Internet en altres països, usant els nodes de l'APC, o l'accés a les conferències electròniques d'APC i d'IPANEX, sobre educació, ecologia, pau, cooperació, gènere, drets humans, Chiapas o, diu Nicol, "justícia social en general".

El que hi hagi de més a Pangea (diners, esforç humà) va a tota mena de projectes que barregin solidaritat i tecnologia, com posar en marxa xarxes locals i ordinadors en associacions, escoles o al II Encuentro Intercontinental por la Humanidad y contra el Neoliberalismo, difusió de notícies alternatives, de les activitats i campanyes dels usuaris, cursos per capacitar gestors de xarxes locals, cursos d'HTML, llistes de correu, un espai per dones, conferències privades i obertes, directoris de recursos sobre drets humans, sobre ecologia, sobre educació, o recol.lectes d'ordinadors i cursos i comptes gratuïts per a immigrants.

Actualment, explica Chris Nicol, es treballa en un servidor segur "per al comerç electrònic solidari, o per donar diners a una ONG a través de la web", quan encara no s'han apagat els ecos de les campanyes Poble a Poble per Centramèrica, amb la cessió d'espai web i l'enviament de missatges de solidaritat als afectats per l'huracà Mitch i Venezuela. Mentre, avança a passes de gegant la nova base de dades EduAlter, que ofereix informació sobre drets humans, pau i multiculturalisme, per a educadors. "Els serveis de contingut són ara el nostre objectiu. Fer fàcil a les entitats sense ànim de lucre l'aprofitar més les possibilitats d'Internet", conclou Nicol.
 

Pangea. http://www.pangea.org
Webs d'usuaris de Pangea. http://www.pangea.org/org/orgweb.html
Drets Humans. http://www.pangea.org/ddhh
Espai de Dona. http://www.pangea.org/dona
Edualter. http://www.pangea.org/edualter
APC. http://www.apc.org
IPANEX. http://www.ipanex.apc.org