27/01/00
 

SANTA TECLA, PATRONA DELS INTERNAUTES
 

Mercè Molist
Corria el gairebé prehistòric 1996 i, en un fòrum electrònic, la llista de l'Internauta, "algú va dir que els internautes catalans havien de tenir una patrona que ens emparés. Conscients d'aquesta necessitat espiritual, ens vam posar mans a l'obra", explica Lluis Guiu, 'confrare' de la "Capella Virtual en Lloança a Santa Tecla, Patrona dels Internautes Catalans". Una web mítica en la història de la Internet en català i de les poques que ha citat la revista "Wired".

La capella, polit mirall cibernètic d'una capella real, és obra de Josep Patau, Xavi Pastó i Lluís Guiu, tots pencaires a Antaviana, una empresa de les Borges Blanques que fa webs... i una mica més: "A banda de l'empresa, també tenim la faceta d'internautes que ens agrada fer gresca i xirinola per la xarxa, simplement perquè ens ho passem bé". I, mig en broma mig seriosament, han reproduït com hauria de ser una capella en els temps d'Internet: molt interactiva, amb guariments a mida, pregàries per enviar o un confessionari, el servei més utilitzat, on es llisten els Pecats Habituals de l'internauta: visitar llocs warez (programes pirates), fer mail bombings, endarrerir la data de l'ordinador per no pagar el programa shareware (programa de demostració, per usar només un temps), inspeccionar llocs obscens, continuar a Telefònica, fer maleses a l'IRC (Internet Relay Chat) o no contestar les cartes dels amics.

Mereixen també lectura els Goigs en Lloança de la Gloriosa Santa Tecla, com aquesta petita joia: "Santa Tecla gloriosa/patrona dels navegants,/siau nostra protectora/des de Catalunya estant./Si a voltes ens sentim febles/perduts per aquests viaranys,/habitats per URLs,/cookies, webs i firewalls,/on dimonis tenebrosos/parlen idiomes estranys,/guieu-nos amb llum divina/i esvaïu les nostres pors,/que la màquina no es pengi/ni caiguin els servidors./Santa Tecla beneïda/guariu-nos de tots els mals,/siau-nos mà guiadora,/pel xarxam emmetzinat".

"De seguida, Santa Tecla es va fer molt popular i això ens va portar a constituir la confraria de Santa Tecla, que dóna suport espiritual a tots aquells que tenen fe en la santa", explica Guiu. Els confrares son amics i col.laboradors, "com el nostre estimat i il.lustre :/\/\teu de Mallorca", vell tertulià de la llista de l'Internauta. La confraria té també lloc a la web, on publica "La veu de la Patrona", es donen butlles, s'expliquen surrealistes miracles atribuïts a Santa Tecla o es mostren relíquies com un "òs que té la grandesa de connectar automàticament en xarxa ordinadors PC i Mac, fent-los del tot compatibles". La santa internàutica compta, des de fa un any, amb processó virtual pròpia on, diu Guiu, "els més fervents devots poden demostrar la seva fe i fer acte de constricció, sigui fuetejant-se amb un cable d'impressora o aguantant un telèfon de baquelita a cada mà".

Però no va ser això el que va cridar l'atenció de la revista "Wired", a l'hora de fer esment de la capella, recentment, sinó que, explica Guiu, "el Vaticà va rebre pressions de diferents col.lectius a fi que s'instituís un sant que protegia els internautes. Entre els candidats hi havia San Isidoro de Sevilla i San Pedro Regalado, tots dos sortits molt a posteriori de la capella de Santa Tecla i no sabem si amb la mateixa acceptació popular. 'Wired' mencionava Santa Tecla precisament per la seva popularitat entre els internautes catalans".  A pesar d'aquest fama, diu el confrare, "de moment, cap estament eclesiàstic s'ha pronunciat sobre la fe a Santa Tecla, tot i que evidentment esperem la seva benedicció".
 

Capella Virtual en Lloança a Santa Tecla. http://www.santatecla.org