12:41 10/12/02
 

UNA TERANYINA SENSE FILS PLANA DAMUNT BARCELONA
 

La febre de les xarxes sense fils o "wireless" ha arribat a Barcelona. Un grup d'entusiastes de les telecomunicacions, la informàtica, estudiants i radioaficionats treballen des de fa un any, de forma altruista, a la comunitat BarcelonaWireless, que ja té distribuits per la ciutat 51 nodes on qualsevol pot connectar-se, gratuïtament, per ones de ràdio. L'objectiu és oferir als ciutadans i ciutadanes una forma barata de comunicar-se i accedir a Internet, sense cables.

La comunitat BarcelonaWireless naixia l'any passat i, tot i que ja tenen muntats 51 nodes, saben que en falten molts més per cobrir la ciutat, però tot arribarà: "Volem passar-nos-ho bé i establir una xarxa paral.lela a Internet que permeti la lliure transmissió d'idees, pensaments, treballs i el que convingui, sense el control dels estats", explica Josep Comulada. Es coordinen a través d'una llista de correu amb 300 persones subscrites i fan trobades presencials, per muntar antenes i nodes, on poden reunir-se fins a 60 fanàtics del "wireless".

La connexió sense fils es basa en l'estándar 802.11 o Wi-fi (Wireless fidelity), que transmet dades en una freqüència de ràdio  gratuïta i a més velocitat que un módem (11 Mbps). 'Hackers' de tot el món fa un parell d'anys que hi experimenten, per crear comunitats lliures sense fils: es fabriquen la major part del material, especialment les antenes, i usen programes lliures, que abarateixen l'aventura. Per entrar a la xarxa, cal instal.lar-se a l'ordinador una tarja amb una petita antena incorporada i connectar-se a un node o punt d'accés, equipat amb una antena més potent, gestionat per voluntaris.

La tasca actual a BarcelonaWireless és, diu Comulada: "Formació de més gent, desenvolupament pràctic d'un sistema que permeti la integració de nous nodes dins del "backbone" que hem ideat i començar a penjar punts d'accés als terrats. La connexió a Internet no és una prioritat. Els  nodes poden oferir-la o no. Alguns només fan d'enllaç per inteconnectar zones". Entre els problemes, destaca: "La pasta, la incertesa de quan ens cauran les primeres recriminacions, els problemes amb les comunitats de veïns, els coloms... Lo més guais, veure que un "ping" arriba a una màquina que està a molts quilòmetres de distància sense pagar un clau a cap operadora".

Un punt important, per Comulada, és que "no se'ns pot etiquetar com a 'fanàtics antiglobalitzadors i antisistema', com han començat a apuntar des dels mitjans. No pretenem trencar el sistema. Evidentment hi haurà defensors radicals de totes les postures però, pel que he copsat aquest any, hi ha més gent interessada en transformar la forma de fer les coses que no pas en trencar la baralla". La llista de BarcelonaWireless s'ha convertit en punt de trobada per a les desenes de projectes semblants que surten com bolets a tot Catalunya, des del Vallès Occidental fins l'Alt Urgell, passant per Arenys, Mataró, Olot o Tarragona.

Mercè Molist
 
 

*Arenys
http://sensefils.arenys.org
*Badalona
http://www.bdnwireless.com
*Barcelona
http://barcelonawireless.net
http://www.nodedb.com/europe/ct/barcelona
*Berguedà
http://www.wifi.bergueda.org
*Catalunya
http://www.nodedb.com/europe/ct
*Girona
http://www.gironawireless.com
*Lleida
http://www.lleidawireless.net
*Mollet
http://www.molletwireless.net
*Olot
http://www.olotwireless.net
*Palamós
http://palamos.net
*Pallars Sobirà
http://www.ipyrene.com
*Parets del Vallès
http://www.tenes777.tk
*Pineda
http://www.pinedawireless.net
*Sabadell
http://www.sabadellwireless.net
*Salt (Girona)
http://salt.redlibre.net
*Tarragona
http://joshuland.dyndns.org/tarracowireless
*Terrassa
http://www.terrassawireless.net
 
 
 

<<