18:02 18/12/02
 

LES ICONES D'UN DISSENYADOR DE RODA DE TER TRIOMFEN AL MÓN LLIURE
 

Mercè Molist
És de Roda de Ter (Osona), com Miquel Martí i Pol, però el seu art no és la poesia sinó el disseny de "skins" (presentació visual) de programes informàtics. Deu ser el riu Ter? Carles Carbonell, Carlitus, 32 anys, ha guanyat un premi internacional amb les seves icones. I el reconeixement de les comunitats informàtiques, especialment del programari lliure. Ell només agraeix "el suport anímic i l'ajuda".

-Com descriuries les teves icones?
-Alguns dels millors iconistes les defineixen com a "fresques". Molts usuaris diuen que són "infantils". Vaig buscar un estil molt concret, que fos modern, que intentés millorar el que han fet els iconistes des del Mac. Detesto les icones quadrades i tristes de Microsoft, que va copiar la interfície del Mac i malament. Estic d'acord que, als inicis, les limitaciones tècniques impedien mostrar icones suaus, però van fer uns dissenys francament asquerosos. Potser gràcies a això em vaig sentir inquiet per fer el meu ordinador una mica més "digne".
-Com vas ficar-te en tot plegat?
-De sempre m'ha agradat la il.lustració. Fa setze anys, vaig guanyar un concurs de còmic de la Generalitat de Catalunya. Més endavant, vaig fer il.lustracions per a llibres. Apart, sempre he estat afeccionat a la informàtica. Internet no m'atreia massa i no hi vaig arribar gaire d'hora. Si no hagués estat pels xats, no crec que hagués seguit. La meva afició pels "skins" va començar gràcies a un programa per a Windows, DesktopX, que permet fer servir icones animades. Vaig pujar la primera a Internet i de seguida va tenir èxit.
-I vas continuar...
-Llavors, em vaig dedicar a les icones tradicionals, pel WindowsXP, fent-ne variacions. I després, les "Noia". L'èxit va ser aclaparador. Vaig rebre molts missatges sol.licitant les meves icones per a d'altres plataformes. N'he fet per a Windows, Mac OSX i Linux (pels escriptoris KDE i Gnome). Molt més del que podia aspirar, tot i que no vol dir que això m'espanti. Crec que he aportat originalitat. I a mi, m'ha donat moltes coses: prestigi al OSX, esperit al KDE i moltes amistats al Windows.
-Què fan les teves icones, que tothom les vol?
-M'agrada fer-ne jocs per canviar tota l'aparença del sistema amb un sol clic, sempre que ho permeti. Tinc dues col.leccions originals: el "Mac Sunday", només per a Windows, i les "Noia", més elaborades i extenses. D'aquestes hi ha les col.leccions "Noia", les primeres, en tons blaus; les "Noia Warm", amb tons càlids, grocs i vermells; la "Noia Natural", amb dominància de verds, i la "Noia Bogart", completament en blanc-i-negre i amb temàtica de cine negre.
-Has trobat diferència entre els móns de Windows i GNU/Linux?
-La majoria de gent que visita les webs que ofereixen "skins" aspira a canviar l'aparença del Windows pel Mac. La web on vaig pujar les icones "Noia" per a un escriptori lliure està visitada per gent més inquieta. He tingut un èxit més ràpid al món del Linux, crec que degut a la manca d'artistes en aquest sistema i que els que hi ha intenten copiar el Mac i el Windows. Afortunadament, això canvia i comencen a sortir artistes originals, com el brasiler Eeveraldo.
-El major èxit, doncs, ha vingut de l'escriptori KDE?
-Els usuaris em demanen que afegeixi "Noia" a les properes versions de KDE. Però no les hi vull posar, tal com estan, tenen un estil massa frívol, si les han de veure milions de persones. Ara, estic fent una variació. Si puc, aquesta sí que la intentaré afegir a la llista d'icones que vénen per defecte a KDE i Gnome.
-Les teves icones es distribueixen sota llicència lliure?
-La primera versió, que va ser per al Windows, no. Després, em vaig decidir per GPL per diverses raons: jo no hi guanyo res intentant mantenir l'exclusivitat d'unes icones, molta gent em demana permís per implementar-les en programes lliures i, amb la llicència GPL, no és necessari que m'ho demanin. Ja m'agrada que em demanin permís, però m'he passat nits senceres contestant missatges.
-Ningú t'ha volgut comprar les icones?
-Poc després de pujar les primeres, vaig començar a rebre ofertes comercials. Desenvolupadors de programes comercials em demanaven icones, i jo les feia i cobrava. Però vaig arribar a un punt que quasi les avorreixo. Vaig decidir canviar el xip. Per sort, vaig accedir a la comunitat del "soft" lliure. Aquí he rebut molt suport anímic i ajuda. N'estic molt agraït. M'agradaria que més gent catalana i espanyola fes 'skins' o icones. No és massa difícil.
-Tens projectes de futur en el teu treball voluntari a Internet?
-Jo faig tota icona per a mi mateix. Com que m'agrada la varietat, en faig tantes com puc i les pujo a Internet. No faig més del que no vull i ho 'comparteixo', més que ser voluntari. Per al KDE sí que he actuat com a voluntari, fent les icones del Kwheater de la versió 3.2. D'aquí ben poc pujaré dos "themes" per al Nautilus Gnome, un d'ells és una nova variació de les Noia mai vista fins ara. I de seguida que pugui, noves icones, diferents de les Noia.
 

Carles Carbonell
http://www.carlitus.net
 
 

Copyright (c)  Mercè Molist.
Permission  is  granted  to  copy,  translate  and/or  distribute this
document  under  the  terms  of  the  GNU  Free Documentation License,
Version  1.1  or  any  later  version  published  by the Free Software
Foundation, wich is available at http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html
 

<<