17:06 03/12/02
 

DOS ANYS DE 'HACKLAB' A BARCELONA
 

Mercè Molist
Se'ls podria anomenar "hackers que toquen de peus a terra". Però diuen que no són "hackers". Així que el "BCN hacklab", o sigui el "laboratori hacker de Barcelona", nascut fa dos anys, decidí ser humil i dir-se "Kernel panic", o sigui, "desastre total". Cada divendres al vespre es troben, per remenar trastos, pcs, cds, en una casa okupada de Gràcia. Diuen que s'han adonat que "físicament, som més meravellosos encara que per correu electrònic".

Què és un hacklab? Deu ordinadors apedeçats, una vintena de nois i noies de totes les edats i 150 persones en una llista de correu electrònic: "La nostra principal activitat és experimentar. Formem part de la comunitat de programes lliures, com a usuaris, predicadors i per resoldre dubtes. Fem cursos, anem a xerrades". Autoformació, lliure intercanvi de coneixement. Investigació, "per exemple, amb el "wireless" (comunicació sense fils), que permet crear illes d'informació independents dels monopolis de telecomunicacions. Avui, l'internauta està 'fitxat', saben què visita, a qui escriu... altres tipus de xarxes permeten que aquesta fiscalització no existeixi, són forats negres per al poder".

Un "kernel panic" és una fallada greu i poc usual d'un sistema operatiu GNU/Linux, com quan surt la pantalla blava amb Windows. "Ens vam posar el nom per modèstia, només som uns aprenents". La seva principal característica, d'entre els grups humils de hackers, és la  territorialitat: el laboratori és real, una habitació de Les Naus, una casa okupada d'energies còsmiques, al barri barceloní de Gràcia. "Fa dos anys s'hi va fer el primer encontre anual itinerant "Hackmeeting", que va reunir  gent dispersa que mai no es veia. Vam pensar que allò no havia de limitar-se a una vegada l'any". Des de llavors, s'han creat més hacklabs: a Madrid, Saragossa, Santiago de Compostela, Bilbao, Alacant, Vallecas y La Rioja, interconnectats per una llista de correu.

Els hacklabs no tenen ideologia "però sí idees, sobre la relació de la societat i la informàtica, sobre la lluita per la llibertat a la cibersocietat, de la qual la societat no està deslligada. Som un lloc obert a tot tipus d'experimentació. Certes formes d'organització col.lectiva ja estan caduques i creiem que seria un error perpetuar els seus errors. A la gent que té inquietuts en allò social, li agrada experimentar amb noves formes". Així mateix, la seva ubicació en un lloc okupat s'explica perquè "és un espai de llibertat, on fas el que vols fer i res més. No som la facció "ciber" dels okupes".

El Kernel Panic sempre ha viscut en cases okupades. El primer any, a La Akademia, que va ser desallotjada: "Estem mentalitzats que pot tornar a passar i que és la crisi més forta per a un col.lectiu, per això ens considerem una Zona Temporal Autònoma". La fusió del territori amb la informàtica es resumeix en una de les seves activitats més originals: els "Hackin' the streets", a l'estil dels "Reclaim the streets", on la gent ocupa el carrer sense permís, per fer-hi festa. "Sortim al carrer amb els ordinadors i expliquem als veïns què és això. Ja n'hem fet a Ciutat Vella i Gràcia". Ahir eren cinc, avui són vint...
 

Kernel Panic
http://www.sindominio.net/kernelpanic
Llista de correu
http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/kernelpanic
Hacklab Santiago de Compostela
http://www.casaencantada.org/hacklab/index.html
Hacklab Zaragoza
http://sindominio.net/zgz-hl
Metabolik Hacklab (Bilbo)
http://www.sindominio.net/metabolik
Hacklab Wau Holland-Cielito Lindo (Madrid)
http://www.sindominio.net/wh2001
Hacklab Alicante
http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/al-hl
http://sindominio.net/lacucalbina
Llista de Hacklabs
http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/hacklabs
"Hacklabs - A Space of Construction and Deconstruction"
http://www.infoanarchy.org/story/2002/9/24/165520/377
 
 

Copyright (c)  Mercè Molist.
Permission  is  granted  to  copy,  translate and/or distribute
this document  under  the  terms  of  the GNU Free Documentation
License, Version  1.1  or  any  later  version published by the Free
Software Foundation,  wich is available at http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html
 
 

<<