12:06 03/12/02
 

DESTACATS HACKERS DENUNCIEN UNA ASSOCIACIÓ DE BARCELONA QUE VEN CURSOS PER SER IDEM

Mercè Molist
Nou grups de hackers espanyols, entre ells veterans com !Hispahack, Undersec o la Compañía de Phreakers Nacional de España, han emès per primera vegada a la història un comunicat conjunt. La raó: desautoritzar una associació de Barcelona que ven cursos "per ser hacker". El manifest ha estat la cirereta d'un regitzell d'atacs i desvinculacions, des de tots els fronts de la comunitat, contra l'Asociación de Infohackers (AIH).

La AIH naixia fa un any, el setembre del 2001, amb una nota de prensa on es qualificava de "primera i única associació de hackers legalment constituïda, registrada al Registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya. Les nostres idees es basen en el "hacking ètic" i en actes de protesta relacionats amb el "hacktivisme". En aquest sentit, la AIH se suma a les campanyes de protesta contra la LSSI i anuncia la persecució dels pedòfils. Associar-se costa només 2.000 pessetes anuals".

Aquest estiu, l'associació posava en marxa uns cursos "per ser hacker" que li van donar protagonisme als mitjans. Paral.lelament, començaven les accions suposadament "hacktivistes": denunciar inseguretats al servidor de la Asociación de Internautas, sense avisar abans l'administrador ni demostrar-les; denunciar que el proveïdor Ono  censurava l'accés a la seva web i, la més sonada, el 15 de novembre, denunciar en un article que "Telefónica y Terra están espiando a sus clientes de ADSL", pel seu ús de "proxies", que obligà Telefònica a anunciar públicament que els retirava.

L'última proesa, que acabà amb la paciència de la comunitat hacker ètica, va ser un concurs de "webdefacements" o pàgines "hackejades". Algú decidí "hackejar" la seva i deixar-hi un missatge, on els acusava de la recent intrussió als servidors de la Generalitat i afegia: "No sou ben rebuts. Aquesta pàgina no està creada per hackers sinó per aprofitats que utilitzen la paraula per treure peles. Aquest grup no representa la comunitat ni hi aporta res. Imparteix cursos sense saber de què està parlant".

Els "weblogs" Bandaancha i Barrapunto es van fer eco de la notícia i Carlos Mesa, president de la AIH, amenaçà amb denunciar-los, en un rocambolesc missatge on s'emparava en la LSSI, fet que provocà una tempesta de crítiques als fòrums. Paral.lelament, Infohackers negava la intrussió a la Generalitat i escrivia a la seva web: "La AIH no té cap problema amb grups "underground", té relacions amb els escassos espanyols i molt bona simpatia amb els internacionals".

Divendres passat, els espanyols ho desmentien, amb un manifest signat per Kernel PaniK, !Hispahack, PhonePhreakPhun, 7a69 ezine, CPNE, Akelarre, Undersec, TDD i t0s: "La AIH no té ni ha tingut cap tipus de relació amb nosaltres. No existeix cap vinculació per part nostra amb la AIH ni recolzem les seves activitats, objectius o accions". Mesa els respon: "Centenars de grups de hack de tot el món ens han escrit per donar-nos mostres d'ànim. Empreses com Retevisión s'han interessat per nosaltres i ens han ofert allotjament. És curiós que això passi dues setmanes después de denunciar a Telefònica, encara que feia temps que ens feien de tot".
 

Comunicat Conjunt sobre la AIH
http://hispahack.ccc.de/aih.htm
Infohackers
http://www.infohackers.org
Bandaancha
http://www.bandaancha.st
Barrapunto
http://www.barrapunto.com
 

<<