19:33 20/02/03
 

ELS SISTEMES PRECURSORS DE LA INTERNET POPULAR FAN 25 ANYS
 

Quan universitats, científics i militars començaven a jugar amb Internet, als anys 70-80, la gent del carrer, afeccionats a la informàtica, l'electrònica o la ràdio, tenien el seu propi invent: els Bulletin Board Systems (BBS), precursors dels actuals proveïdors -de fet, alguns es van reciclar en ISP als 90- que no donaven connectivitat però sí una comunitat de persones amb qui comunicar-se i un lloc on baixar i pujar arxius de tota mena, des de documents fins a virus. El 16 de febrer va fer 25 anys de la primera BBS, instal.lada als Estats Units.
 

25 ANYS DE BBS
 

Què és un Bulletin Board System? Bàsicament consisteix en un ordinador normal i corrent i un nombre més o menys gran d'usuaris. Aquests es connecten a la BBS per módem i trucada directa local, interprovincial o internacional, segons l'ordinador al qual es truqui. A la BBS hi ha programes, butlletins, fòrums, xats, correu electrònic... Normalment es demana que els usuaris s'identifiquin amb el nom real i que aportin a la BBS tants arxius com es baixen. Segons el grau de participació en la comunitat, segons el mèrit i qualitat de la informació compartida o segons l'amistat amb l'amo de la BBS, anomenat "sysop" (System Operator), els usuaris tenen diversos nivells i privilegis d'accés.

Als bons temps, qui tenia accés total a una BBS s'anomenava "èl.lit", mentre que qui només hi entrava per a agafar coses però mai en deixava tenia el malnom de "lamer". Hi ha llibres amb històries de tots colors sobre aquesta forma de telecomunicació que ja és llegenda, des dels "hackers" que van aprendre "phreaking" (tècniques per telefonar sense pagar) per poder accedir a ordinadors de l'estranger, fins a BBS històriques per la qualitat de la seva informació (moltes estaven especialitzades: en virus, en ciència ficció, en informàtica, etc). Una, que encara dura i de pagament, als Estats Units, és The Well, que en els seus bons temps va acollir excel.lents pensadors cibernètics, com Bruce Sterling o John Perry Barlow.

La primera BBS, nascuda el 16 de febrer del 1978, va ser el Chicago Bulletin Board System, obra de Ward Christensen i Randy Suess, que funcionava amb un módem de 300 baudis. Aviat, afeccionats de tot el món van adoptar l'invent. A Catalunya tenim el cas del lleidatà Jordi Murgó, que creà i perfeccionà programes de comunicacions per a BBS, usats a nivell mundial. La majoria d'aquells pioners, avui veterans, eren gent jove que tenia muntada la BBS a la seva habitació i que conformava el primigeni "underground informàtic".

Els 80 van ser l'edat d'or de les BBS, que amb la popularització d'Internet van decréixer, però no desaparèixer, especialment per la seva qualitat davant formes de comunicació massives com els grups de notícies i llistes de correu d'Internet. Tot i això, moltes han abandonat la vella fórmula de la connexió directa i l'usuari pot entrar-hi a través d'Internet. A Barcelona, continuen dempeus Conecta2, Viper o Eye of the Beholder. La majoria formen part de la xarxa de correu electrònic i fòrums sense ànim de lucre més gran del món, FidoNet, nascuda el 1984 de la ment de Tom Jennings i que actualment interconnecta unes 10.000 BBS.

L'advocat Carles Sánchez Almeida, que va viure intensament l'època daurada de les BBS a Espanya, descobertes per la seva afició als videojocs, recorda: "Entre les gratuïtes, Paradise BBS és menció obligada, com totes les que van formar part de la xarxa RedBBS, que permetia l'intercanvi d'"e-mail", encara que llavors no en dèiem així. També hi havia una xarxa catalana, Virtual Vision, on destacaven Sly Target, Micaco, 1984 i Yes. Un punt fonamental eren les BBS pirates, que es passaven el dia connectades als EEUU, tot baixant programes: Out of this world, també coneguda com Jurassic Park, és on més hores em vaig connectar i no precisament per xatejar...".
 

Mercè Molist
 

Microcomputer BBS History Page
http://www.portcommodore.com/commodore/bbs/bbshist.html
BBS History
http://www.fortunecity.com/marina/reach/435/bbs.htm
Todo sobre FidoNet y BBS
http://www.conecta2.org/pucela_bbs
FidoSpain
http://www.fidospain.org
FidoNet
http://www.fidonet.org
 
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<