10:32 08/10/03
 

LA SOCIETAT COMENÇA A REVOLTAR-SE CONTRA ELS GARANTS DEL "COPYRIGHT"

Les coses no van bé per als grans dinosauris garants de la propietat intel.lectual. Mentre la Recording Industry Association of America (RIAA) no para de rebre demandes als Estats Units, la Business Software Alliance i la Sociedad General de Autores i Editores viuen les seves pròpies campanyes en contra, com un original "CD Crossing", organitzat per la Plataforma AntiSGAE, que consisteix en deixar CDs amb música enregistrada en llocs públics, perquè altra gent els pugui escoltar o copiar.
 
 

AVANÇA EL FRONT ANTI-ANTI-PIRATERIA
 

"Ja portem 6.500 discos. Fes-los córrer!". La Plataforma AntiSGAE ha posat en marxa una exitosa campanya per protestar contra el cánon que la Sociedad General de Autores y Editores ha fet afegir al preu dels CDs, en concepte de comissió per propietat intel.lectual de les còpies privades. Com explica el servei "Bandaancha", "el CD-Crossing consisteix en deixar en un lloc públic un CD on s'ha enregistrat tota mena de música, preferentment d'artistes que defensen la SGAE, com Ramoncín o el Fari. Amb cada CD, s'adjunta una factura desglossada, per deixar clar que s'ha pagat el cànon, i una enganxina que informa de què va el tema".

Segons la Asociación de Internautas, que lidera la campanya, ja hi ha més de 6.500 CDs que circulen per Barcelona, Tarragona, Tortosa, València, Castelló, Madrid, Gijón, León, Logroño, Badajoz, Almería, Las Palmas, Tenerife, Sevilla i Càdiz. On més  bé s'ha rebut la campanya és a les universitats. Les instruccions de la Plataforma són clares: "És important que deixeu els discos en llocs concorreguts i que siguin fàcils de trobar. No podeu cobrar res, ni un cèntim d'euro, ni tan sols pel soport, perquè seria un delicte. Si trobes un CD, escolta'l i copia'l si vols, però en un disc que hagi pagat el cànon, recorda, exigeix que et desglossin l'import del cànon a la factura. Quan puguis, torna'l a deixar al mateix lloc o algún altre on el pugui trobar més gent".

El text que acompanya els CDs diu: "Això no és un disc pirata. Aquest disc, com els que contenen les teves fotos digitals d'aquest estiu, des de l'1 de setembre de 2003 està pagant un cànon indiscriminat a la SGAE en concepte de Propietat Intel.lectual. Copia'l o escolta'l, però torna'l a deixar tan aviat com puguis en un lloc ben visible. Que tothom sàpiga que ens estan robant. No et deixis enganyar, si compres un disc i no l'has d'utilitzar per a copiar música o vídeos, exigeix que et desglossin el cànon a la factura i reclama la seva devolució a la SGAE".

Però les campanyes ciutadanes no són les úniques que s'enfronten als garants de la propietat intel.lectual. S'acaba de saber que el Col.legi d'Arquitectes de Madrid ha decidit abandonar el popular programa Autocad, després d'una campanya de la Business Software Alliance contra els arquitectes: els van enviar una carta amb la pregunta "Sap on passarà les seves pròximes vacances?". I la resposta era la imatge d'una persona a la presó. El Col.legi ho ha denunciat i, a més, ha declarat la guerra a Autodesk, desenvolupador d'Autocad, tot arribant a un acord amb Bricsnet i el seu programa BricsCad, un clon de l'Autocad que costa un 93% menys. Segons el degà del Col.legi: "Els programes que utilitzem tenen un grau de maduresa que no justifica els preus que se'ns exigeixen. La solució es propiciar els programes lliures i utilitzar la nostra capacitat col.lectiva de compra per a adquirir programes al seu just preu".

Mercè Molist

Plataforma  AntiSGAE
http://antisgae.internautas.org
Fòrum AntiSGAE
http://vilecha.cibertad.org/viewforum.php?f=21
Campanya Sincanon
http://sincanon.hispalinux.es
Llista negra d'artistes
http://antisgae.internautas.org/esp_listanegra.php
¡Ya van 6.500 discos!
http://antisgae.internautas.org/cgi-antisgae/newspro/viewnews.cgi?newsid1065447030,52535,
Cedés anti canon
http://www.bandaancha.st/weblogart.php?artid=2086
Los arquitectos hacen boicot a Autodesk
http://barrapunto.com/ciberderechos/03/10/04/2126250.shtml
 
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<