19:00 18/07/03
 

QUÈ VOLS, QUE TINC?
 

Mercè Molist
Internet és compartir. Però Internet no va inventar-se la cultura del jo et dono, tu em dones, ni la desmonetarització. Ja eren al món real, als anomenats bancs de temps, Xarxes d'Intercanvi de Coneixement (XIC) o Sistemes Locals d'Intercanvi de Béns i Serveis (LETS). En tots, la filosofia és la mateixa, intercanviar coses que es tenen o es saben: una hora d'arreglar el jardí, una nit de cangur, un curset  de cuina... La moneda és el temps. Aquestes xarxes, repartides per pobles i barris de Catalunya, han viscut fins ara allunyades del que es perfila com el seu medi de comunicació perfecte: Internet. Però, de mica en mica, es desperten.

Xavier Blanquer és un webmaster de Girona que, fa uns anys, va entrar als actius XIC i LETS locals. Aviat va veure les possibilitats d'Internet en aquell entorn i, l'any passat, va posar en marxa la web del XIC Girona, un servei d'informació de demandes i ofertes en línea, que funciona íntegrament amb programes lliures. Aviat faria també la web del LETS Gironès on, a més d'anuncis intercanviant assesorament per pintar la casa, un curs d'ecoarquitectura, un taller de 'farolillos', un penjador de peu vermell o treballs de paleta, hi ha un fòrum i la possibilitat d'apuntar-se a una llista de correu. Cal registrar-se com a usuari per posar un anunci i, quan algú respon, es notifica automàticament a l'anunciant, per correu electrònic.

Però, tot i la seva evident utilitat, encara hi ha poca gent que participi a les webs, es queixa Blanquer. A més del fet que, al món real, hi ha també poca afluència als bancs de temps, el problema és que "la gent encara s'espanta d'Internet, diuen que no hi coneixeran ningú, perquè la majoria s'apunta a aquestes xarxes per fer amics, no per compartir béns, en una ciutat com Girona, que hi ha nivell econòmic per poder-te comprar el que vulguis. Costa molt arrancar la participació en el tema Internet. Si ni els nostres dinamitzadors s'han connectat a la web! La gent ho troba massa fred i impersonal i té por de les eines. Prefereixen el telèfon, la fotocòpia...".

Prudents i desconfiats, a la web del XIC Girona avisen: "Sobretot, no quedeu físicament amb ningú que no conegueu, perquè no tenim la garantia que qui posa ofertes o demandes als fòrums sigui qui diu ser. El XIC no es pot fer responsable de les trobades físiques fetes des d'aquesta web".
 
I és que, com diu Blanquer, els bancs de temps de tota la vida, que actuen al mon físic, estan perdent la cursa d'Internet a favor de serveis semblants, més especialitzats, com els que comparteixen viatges en cotxe i allotjament, sobretot a nivell europeu: "A Suècia, comparteixen cotxes, en tenen 40 repartits en garatges i tu els pots anar a buscar i canviar de cotxe cada dia. A Suïssa, comparteixen barcos, que tenen repartits pels llacs d'aquell país. Jo sóc soci de Servas, una organització internacional, i rebem hostes estrangers, concertant-ho per Internet. Un cas semblant és VirtualTourist".

A Catalunya, comença a arribar l'onada: l'ajuntament de Tarragona té un actiu servei a la seva web, per compartir viatges en cotxe, des de i cap a la ciutat. Hi ha desenes de fitxes detallades per consultar, com la noia que va cada dilluns de Reus a Barcelona, amb un Audi 4 amb aire condicionat, i vol repartir les despeses.  Compartircotxe.org fa el mateix servei, a les comarques de Girona i la Garrotxa. Compartir.org aglutina iniciatives a Barberà del Vallès, Bilbao, Bizkaia, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

Però són encara experiments aïllats. La majoria d'aventures a Internet d'aquesta mena d'associacions es limiten a una web desactualitzada o que ja no existeix. És el cas de la Xarxa d'Intercanvis de Vilafranca del Penedès. Els XIC barcelonins de Nou Barris i Ciutat Vella fa anys que no canvien les seves webs. De totes formes, la serp es desperta i cada cop més XIC tenen, com a mínim, adreça electrònica: Castelldefels, Santa Coloma de Farners, Sant Andreu, Ciutat Vella, L'Escala... Una altra cosa és que funcionin.
 
 

LETS Gironès
http://imagicweb.com/lets2
XIC Girona
http://www.fundaciosergi.org/nuke
LETS Garrotxa
http://www.gesamsoft.com/lets
Compartir cotxe a Tarragona
http://www.compartir.org/tarragona
Compartir.org
http://www.compartir.org
Compartircotxe.org
http://www.compartircotxe.org
La LlibreXarxa
http://www.sant-cugat.net/adolf-art/scvirtual/llibrexarxa
Servas España
http://servas.pangea.org
XIC Nou Barris
http://www.noubarris.net/xarxaintercanvi
XIC Ciutat Vella
http://www.pangea.org/org/sodepaub/accions/xivella.htm
Hospitality Club
http://hospitalityclub.org
VirtualTourist
http://www.virtualtourist.com/vt
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<