15:46 26/08/03
 

EUROPA TANCA LES WEBS CONTRA LES PATENTS DE PROGRAMARI

Aquesta vegada l'han muntada grossa: centenars, milers de webs de tota Europa estaran tancades durant tot el dia, en protesta per la legislació sobre les patents de programes informàtics que prepara Brussel.les. Si algú vol entrar avui al servei de notícies Barrapunto o baixar-se un programa de Softcatalà, trobarà una plana negra que li diu que els professionals de la informàtica no volen patents, gràcies. L'1 de setembre, el Parlament Europeu ho decidirà.
 
 

NO A LES PATENTS

Arenys.org, Puntbarra.com, Caliu.info, Callusdigital.org, Kernelpanic.org, Softcatala.org... Centenars de webs de tota Europa, des de Portugal a Txèquia, passant per Àustria, Suïssa, Itàlia, França, Holanda o Alemanya, romanen tancades avui, dimecres, per queixar-se contra la proposta de directiva de patents de programes informàtics, que votarà el Parlament Europeu l'1 de setembre. Aquesta és la primera manifestació unitària en la història de la Internet europea, des dels temps de la demanda de tarifa plana, i anirà acompanyada d'accions també al món físic, amb concentracions en diverses ciutats i davant del Parlament Europeu.

La protesta ha estat molt ben acollida per la comunitat internauta. Segons ProInnova, un dels grups organitzadors a nivell d'estat espanyol, junt amb Softcatalà, Asociación de Internautas, Hispalinux i Comfia-CCOO, "en només quatre dies d'agost hem rebut adhesions de tota mena, des d'organitzacions de professionals, com la Asociación de Técnicos en Informática (ATI), o sindicats fins a empreses d'enginyeria i desenvolupament informàtic, o comunitats web amb desenes de milers d'usuaris. És, a més, notable la quantitat d'adhesions individuals". No para tampoc de créixer la llista de webs europees que participen en la tancada.

Segons ProInnova, que porta mesos batallant contra la legalització de les patents de programació a Europa, fent "lobby" amb altres associacions informàtiques i internàutiques, "encara que la directiva pretesament restringeix la patentabilitat del programari, a la pràctica assegura que algoritmes i mètodes de negoci com el "carret de la compra" d'Amazon es converteixin indiscutiblement en invencions patentables a la Unió Europea".

Els grups que lideren l'acció a l'estat han emès un comunicat on demanen que "la legislació sobre patentabilitat no afecti els programes d'ordinador, que han de subjectar-se de forma exclussiva a la legislació sobre drets d'autor, com fins ara". I avisen dels efectes negatius de la directiva: "Reduiria la innovació i reforçaria els monopolis, minant les possibilitats d'elecció dels consumidors; perjudicaria el comerç electrònic, comprometria les llibertats de creació, publicació i comercialització de treballs propis, causaria incertesa legal per la inflació de patents, posaria en perill els profesionals i empreses que no tenen recursos per acumular patents i que representen la majoria de l'ocupació i innovació a la Unió Europea".
 

Mercè Molist
 
Llista de webs tancades
http://wiki.ael.be/index.php/OnlineDemoPartnersWebsites
ProInnova
http://proinnova.hispalinux.es
Softcatalà
http://www.softcatala.org
Hispalinux
http://www.hispalinux.es
Asociación de Internautas
http://www.internautas.org
Comfia-CCOO
http://www.comfia.net
Demonstrations against EU Software Patent Plans
http://swpat.ffii.org/news/03/demo0819/index.en.html
Comunicat conjunt europeu
http://wiki.ael.be/index.php/PressReleaseEN

 
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<