15:52 20/11/03
 

LA SEDUCCIÓ DEL TECNÒLEG
 

Mercè Molist
En Llorenç Valverde ha tret un llibre. Un llibre amè, irònic, ple de coneixements. En Llorenç Valverde és un tecnocientífic humanista, un escriptor matemàtic i un forjador de cibercultura des de les seves amades Illes Balears. "La seducció de les noves tecnologies" és el títol del llibre, una selecció d'articles, escrits entre el 1993 i el 2001, la majoria per al "Diari de Balears". I, com que l'home és generós, ha posat en una web, a lliure disposició, els articles que no van passar la tria. Són tots petits batibulls d'anècdotes, curiositats i sapiències, esquitxades de transgressió, cinisme i bon humor, que conformen opinions fresques, sense complexos, sobre la vida al món tecnificat.

Valverde és catedràtic d'Intel·ligència Artificial i director del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears. Però la cosa no acaba aquí: director de l'equip que elaborà el "Pla per la incorporació de Mallorca a la Societat de la Informació i del Coneixement", conferenciant, pertany a la Internet Society, col.labora al programa de ràdio "Mallorca en xarxa", d'Ona Mallorca, és coautor del llibre juvenil "En Joanet de l'ordinador" i traductor al català de la "Declaració per la Independència del Ciberespai". Encara més: cinc anys abans que donessin el premi Príncipe de Asturias al pare d'Internet, Vint Cerf, la Universitat de les Illes ja l'havia fet "honoris causa", a proposta d'en Llorenç.

"La seducció de les noves tecnologies" és un recull d'articles centrats, majoritàriament, en les noves tecnologies. Però, com diu Llorenç Capellà, al pròleg, "Valverde no parla de tecnologia. Vull dir que no fa un manual de tecnologia, sinó que la tecnologia li serveix de pretext per veure el món a través seu. Aquesta manera de fer respon al concepte humanístic que té de les noves tecnologies". Els articles estan agrupats per categories: tecnocultura, informàtica, Internet, correu electrònic, Microsoft, "hackers", Intel.ligència Artificial, universitats, disbarats i homenatges, on recorda, entre altres, Nadal Batle i el periodista Jordi Vendrell.

Valverde es mira el món des dels valors de la comunitat internauta, com a persona amb formació tecnocientífica. Així, es mostra obertament a favor de la manera de pensar "hacker", terme que tradueix com "mestre d'aixa": "A mi encara em continuen fent molta més por les grans empreses d'informàtica o de comunicacions, els tenguts per bons, que els "hackers", els considerats dolents". I opina també sobre ciberdrets: "La limitació legal de l'ús de les tècniques de xifrat de missatges només atempta contra la vida privada dels ciutadans normals i no evita la realització de cap delicte".

Gairebé res de la quotidianitat internauta li queda per explicar, per comentar, per analitzar: les cadenes de correu electrònic, l'"spam", els virus, Google, el projecte SETI de recerca de senyals extraterrestres, els programes lliures, les discussions als fòrums virtuals, les periòdiques onades de criminalització de la xarxa. Qualsevol anècdota és bona per pensar i escriure: la vident que li va endevinar, el 1982, que treballava amb una màquina d'escriure "estranya", els amics que demanen consell per comprar-se un televisor, els trens de Sendai, que la gent no volia pujar-hi perquè no portaven conductors humans, la multa que es va quedar sense pagar perquè l'ordinador deia que havia caducat,  l'espionatge al correu electrònic del Consell Insular de Mallorca, els problemes dels astronautes amb el sistema operatiu Windows...

Així, Valverde fa girar el cap, de l'intercanvi de cromos entre marrecs a l'intercanvi de cançons a les xarxes "peer-to-peer" (P2P). O explica delicioses anècdotes de cibercultura, com el fet que la invenció del correu electrònic fos allò que se'n diu un "hack" en tota regla, es a dir, un programa que "possibilitava usos no previstos originàriament en les especificacions tècniques de la xarxa" ja que Internet estava feta per a intercanviar arxius, no cartes.
 

"La seducció de les noves tecnologies"
http://seduccions.lvalverde.net
Llorenç Valverde
http://lvalverde.net
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<