15:21 03/03/04
 

EL BARÒMETRE DE GENER DEL CIS DIU QUE TOTHOM TÉ MÒBIL I NINGÚ VOL TELETREBALLAR

Una enquesta feta a 2.500 persones de tot l'estat espanyol pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) desvetlla interessants dades sobre l'ús que fa la gent de la tecnologia: la televisió cau destronada pel mòbil, l'ordinador i Internet i, d'aquests tres, el mòbil és l'aparell que la població considera més necessari. Les noves tecnologies, diu l'estudi, s'utilitzen majoritàriament per a usos personals i el que més il.lusió ens faria seria poder consultar el metge per Internet.

 

EL DIA QUE VAN DESTRONAR LA TELEVISIÓ
 

El baròmetre de gener del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), una enquesta feta a 2.500 persones arreu de l'estat espanyol, dedica un interessant apartat a les noves tecnologies, on sorprenentment el telèfon mòbil i l'ordinador es confirmen com a aparells considerats més necessaris per la població, per damunt de l'entranyable televisió: el 59,4% percep com a molt o força necessari el mòbil; el 51%, l'ordinador i el 39%, Internet, mentre la televisió digital només ho és per al 15,5% i la televisió per cable, per al 11,7%.

El rei de les noves tecnologies és definitivament el mòbil, que utilitzen el 69,9% d'enquestats. Majoritàriament, per conversar amb els amics (66,6%), per feina, per casos d'urgència i per estar localitzables. En canvi, només el 49,1% té un ordinador a casa, la majoria fa més de dos anys, i només el 40,8% el fa servir, amb una freqüència diària (51,4%) o almenys un cop per setmana (36,1%). De totes maneres, el 63,5% dels enquestats consideren necessari tenir un ordinador a casa. Els qui no en tenen addueixen que no el consideren necessari, no els interessa la informàtica, són massa cars o no saben utilitzar-lo.

La majoria d'ordinadors estan equipats amb CD ROM (80,5%), impressora (83,2%), tarja de so (78,2%), módem (68,1%), accés a Internet (65,6%) i gravadora de CD (62%). A pesar de l'alt nombre d'aparells amb accés a Internet, només el 33,3% dels enquestats assegura saber què és i utilitzar-ho, enfront el 53,1% que sap què és però no ho fa servir. La majoria es connecten des de casa (69,2%) i la feina (41,1%) i sorprèn un 11,4% que accedeix a la Xarxa des de casa d'un amic o familiar. La freqüència de connexió és diària o més d'un cop per setmana. Els serveis més populars son navegar per la web i el correu electrònic, seguits a molta distància de la transferència d'arxius (FTP) i el xat.

Preguntats per què fan a Internet, els enquestats responen que busquen informació (87,2), llegeixen notícies (51,1%), fan consultes d'oci (42,5%), descarreguen arxius musicals (34,4%), realitzen gestions bancàries (28,5%), compren entrades per espectacles (22,8%) o busquen feina (19.9%). Un 12,6% fa la declaració de la renda per Internet. El servei hipotètic que més els interessaria és consultar l'opinió d'un metge en línia. L'enquesta dedica també un espai al correu electrònic: encara que el 79,6% sap què és, només el 29,7% l'utilitza, per a afers personals (54,2%). La meitat pensa que el correu electrònic no és confidencial i l'altra meitat, que sí. Sobre el teletreball, els avantatges que li troben és la flexibilitat d'horaris i el fet de no haver-se de desplaçar, mentre que el principal inconvenient és la manca de contacte amb persones. Només el 2% d'enquestats teletreballa i el 48,6% no voldria fer-ho. Per últim, molt poca gent considera fiables les operacions bancàries o compres per Internet.
 

Mercè Molist
 

Barómetro enero CIS
http://www.cis.es/baros/mar2554.doc
 

<<