17:09 14/07/04
 

CONDEMNEN A PRESÓ UN PAGÈS DE NAVARRA PER VENDRE LLAVORS PATENTADES
 

Un jutge de Pamplona ha condemnat un pagès a sis mesos de presó per traficar amb plantes "clandestines" i llavors "pirates" sense el permís de les empreses que les han patentat. És una de les primeres sentències per biodelinqüència a l'estat espanyol i un aperitiu del què vindrà quan, l'1 d'octubre, entri en vigor el nou codi penal, que apuja fins a quatre anys els càstigs per reproduir i vendre il.legalment llavors amb propietat intel.lectual. Les empreses de biotecnologia volen erradicar aquesta pràctica, molt usual al món de la pagesia.
 
 

ETS PAGÈS O BIODELINQÜENT?
 

Plantar llavors de qualitat i guardar les que en surten per al propi ús o per a intercambiar-les amb altres agricultors, gratuïtament o cobrant, és una vella pràctica del món de la pagesia. Però, a partir de l'1 d'octubre, serà un delicte penat amb quatre anys de presó. Una empresa de biotecnologia no ha pogut esperar fins la tardor i ha portat als tribunals un pagès de Navarra, acusant-lo de multiplicar sense permís llavors patentades i vendre-les. És una de les primeres condemnes a l'estat espanyol per biodelinqüència, concretament per l'ús de material vegetal protegit sense autorització i per atemptar contra la propietat intel.lectual de les empreses que han creat i patentat les llavors.

J.A.C.A. són les inicials del pagès que un tribunal de Pamplona ha condemnat a sis mesos de presó i sis de multa per vendre a d'altres agricultors, sense llicència, llavors de blat marca Azul i civada marca Germania i Hispanic, patentades per l'empresa Geslive. La sentència considera provat que J.A.C.A. va comprar i vendre llavors de varietats vegetals protegides, sense tenir la llicència dels titulars dels seus drets exclussius i amb finalitat lucrativa, fet que és un delicte contra els drets de propietat industrial.

Geslive ha declarat que "la sentència corrobora l'extrema gravetat d'aquestes infraccions, així com les responsabilitats en què poden incórrer els que es dediquen a la producció i comerç de llavors i plantes clandestines (sense certificació oficial) i pirates (de varietats protegides sense llicència)". Segons l'empresa, "aquesta mena d'infraccions estan molt exteses a l'agricultura espanyola, sobretot en determinades varietats de cereals i arbres fruiters patentats, fet que provoca pèrdues milionàries a les empreses i amenaça seriosament la subsistència dels programes d'investigació en aquest sector".

La sentència contra J.A.C.A. és una clara advertència de la indústria biotecnològica als pagesos espanyols. A partir de l'1 d'octubre, quan entri en vigor el nou codi penal, aquesta pràctica qüotidiana es castigarà fins amb quatre anys de presó i serà un delicte que podran perseguir d'ofici les forces de seguretat. Els detractors de les patents de programari veuen aquí un nou atemptat contra les llibertats i han estat els primers en criticar-ho. Precisament, a les Jornades Crítiques sobre Propietat Intel.lectual que va muntar aquest col.lectiu a Barcelona, l'abril passat, una de les conferenciants estrella va ser Vandana Shiva, coneguda mundialment per la seva lluita contra les empreses de biotecnologia i les seves patents, que escanyen els pagesos del tercer món. Un d'aquests detractors, l'advocat Carlos Sánchez Almeida, explica: "Als delictes informàtics, ara hi sumen els delictes biotecnològics. Coses del mercat i la propietat intel.lectual, aquesta infàmia que ha canibalitzat els drets d'autor i que és capaç de patentar fins la gana. Han creat un delicte a mida de les multinacionals farmacèutiques que retenen la investigació sobre la vida. No fos cas que a algú se li acudís exportar gratuïtament llavors a l'Àfrica, amb l'immoral objectiu de donar menjar a la gent".
 

Mercè Molist
 

Nota de GESLIVE
http://www.agrodigital.com/PlArtStd.asp?CodArt=33188

Seis meses de prisión para un agricultor que multiplicó sin permiso semillas patentadas
http://servicios.lasprovincias.es/valencia/pg040711/prensa/noticias/Economia/200407/11/VAL-ECO-196.html

El hambre, patentada
http://republicainternet.blogspot.com/2004/07/el-hambre-patentada.html
 
 
 

<<