15:27 10/03/04
 

UN ESTUDI DENUNCIA QUE FABRICAR UN ORDINADOR CONTAMINA MÉS QUE FABRICAR UN COTXE
 

1.500 quilos d'aigua, 240 quilos de combustibles fòssils, 22 quilos de productes químics. Un estudi d'una universitat de Tòkio desvetlla que la fabricació d'un sol ordinador, especialment els xips i targes, requereix quantitats ingents de matèria prima que, a més, contamina el planeta i n'accelera el canvi climàtic i la desertització. Els investigadors destaquen que és més barat ecològicament fabricar un cotxe que un ordinador i proposen algunes mesures que poden prendre ciutadanes i ciutadans per minimitzar el que qualifiquen de "gran problema".
 

ELS ORDINADORS CONTAMINEN
 

Un estudi de la United Nations University de Tòkio avisa que els ordinadors són molt poc ecològics: per fabricar-ne només un, amb el seu corresponent monitor de 17 polzades, es necessiten aproximadament 1,8 tones de matèria prima, entre elles 240 quilos de combustibles fòssils, 22 quilos de productes químics i 1.500 quilos d'aigua. Els investigadors demanen que la gent s'ho pensi dues vegades abans de comprar-se un ordinador nou.

Segons les conclusions de l'estudi, "el total de combustibles fòssils necessaris per construir un ordinador pesa deu cops més que el mateix ordinador, una quantitat molt alta comparada amb els automòbils o les neveres, per exemple: el pes dels combustibles utilitzats en la seva producció és similar al de l'objecte fabricat. A més, s'utilitzen quantitats substancials de productes químics i aigua. L'impacte mediambiental associat a l'ús de combustibles fòssils (canvi climàtic), química (efectes en la salut dels treballadors que fabriquen els microxips) i aigua (escassetat) és prou significatiu com perquè hi prestem atenció".

Segons "Infoworld", Eric Williams, un dels coautors de l'estudi, afirma que la millor manera de minimitzar l'impacte en el medi ambient provocat pels ordinadors és allargar la seva vida útil i proposa algunes mesures: que els usuaris pensin abans de comprar un ordinador nou si no en tindrien prou actualitzant el vell, que ajornin tant com puguin els canvis o afegits de memòria i espai d'emmagatzament i que, en cas que comprin un nou ordinador, donin el vell a alguna organització. Aquestes accions poden estalviar entre cinc i vint vegades més que el reciclatge, ja que l'energia necessària per manufacturar un ordinador es gasta sobretot en els components d'alta tecnologia, com els semiconductors, que són destruïts en el procés del reciclatge, on es recupera només una petita part de la matèria prima.

Williams va fer un altre estudi, l'any 2002, on denunciava que per fabricar un xip de memòria RAM dinàmica de dos grams es feien servir 1,7 quilos de combustibles fòssils i 32 quilos d'aigua. L'investigador qualifica de "gran problema" la carrera per fer que la gent compri ordinadors nous, amb baixades de preus que fan més atractiu el canvi que l'actualització i uns usuaris acostumats a un cicle de dos o tres anys de vida d'un ordinador. Williams recomana reutilitzar els ordinadors vells, donant-los o venent-los en llocs de subhastes com eBay, on el mercat informàtic de segona mà rondava els dos mil milions de dòlars fa tres anys. L'investigador denuncia també la gran despesa d'electricitat que fan les empreses que deixen els ordinadors oberts quan no els fan servir.

Mercè Molist
 
 

Computers and the Environment: Understanding and Managing their impacts
http://www.it-environment.org/compenv.html
La fabricación de cada PC supone 1.8 toneladas de materia prima
http://www.bandaancha.st/weblogart.php?artid=2372
UN study: Think upgrade before buying a new PC
http://www.infoworld.com/article/04/03/07/hnunstudy_1.html
Telecomunicaciones Solidarias (donacions d'ordinadors)
http://www.renuevate.com/teso
 

Copyright (C) 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<