19:57 07/01/04
 

EL NORUEC ABSOLT DE TRENCAR LA PROTECCIÓ DE DVD ARA "CRACKEJA" ITUNES
 

Els defensors i defensores de la llibertat d'expressió a la Xarxa han rebut aquestes festes un gran regal: l'absolució definitiva del jove noruec de 19 anys, Jon Lech Johansen, acusat d'haver distribuit per Internet un programa que trenca les proteccions anticòpia del sistema DVD. Per celebrar-ho, a Johansen no se li ha acudit res més original que trencar un nou sistema anticòpia: el de l'exitós servei de música de pagament, iTunes.
 
 

DVD-JON: INNOCENT I REINCIDENT
 

El noruec Jon Lech Johansen està d'enhorabona: després de quatre anys batallant als tribunals, un jutge l'ha absolt de l'acusació de distribuir un programa que trenca les proteccions anticòpia del sistema de visionat de pel.lícules DVD i pel qual es va guanyar el sobrenom de "DVD-Jon". Tenia 15 anys quan va posar a disposició de la Xarxa un programa, anomenat DeCSS, creat per programadors anònims del nord d'Europa, amb l'objectiu de permetre el visionat de pel.lícules en reproductors Linux. Centenars de webs van replicar el codi del programa per tot el món, fet que no agradà gens la Motion Picture Association of America (MPAA), que agrupa la indústria de Hollywood, ni la DVD Copy Control Association, que van denunciar-los a tots, emparant-se en la llei anticòpia nordamericana Digital Millenium Copyright Act.

En la majoria de judicis fets als Estats Units, contra gent que havia publicat el DeCSS, va guanyar la indústria. Però el cap de turc, Jon Johansen, no seria jutjat allà sinó a Noruega, el seu país, on el van detenir el gener del 2000. Tres anys després, els jutges noruecs donaven la campanada en absoldre DVD-Jon. La Unitat Noruega de Crim Econòmic, que portava la denúncia en nom de la MPAA, va apel.lar i, aquestes festes, el noi tornava a ser declarat innocent, aquesta vegada per la Cort Suprema. La Unitat de Crim Econòmic ja ha dit que no tornarà a recórrer la sentència i Jon Johansen, que ara té 19 anys, "n'està molt content", segons el seu advocat. La sentència final considera provat que Johansen va comprar legalment els seus DVD i tenia tot el dret de fer-ne còpies perquè "els DVD són tan vulnerables que el comprador ha de poder fer-ne una còpia".

Però aquests quatre anys d'incertesa als tribunals no semblen haver espantat el noi. El novembre passat, en una web que manté Johansen, es feia públic un programa, anomenat QTFairUse, amb el missatge "Doncs denuncieu-me", que trenca el sistema anticòpia del servei de música de pagament d'Apple, iTunes. Tot i que ja han aparegut altres "cracks" que fan el mateix, el de Johansen permet mantenir totalment la qualitat de la música copiada i, a més, es publica sota una llicència lliure. Aquesta setmana, DVD-Jon anunciava una millora del seu "crack", a fi que la música d'iTunes es pugui escoltar en sistemes operatius lliures, com Linux o BSD, ja que fins ara només hi tenien accés els usuaris d'Apple, Windows i altres sistemes propietaris.

Mercè Molist
 
 

Norway throws in the towel in DVD Jon case
http://www.theregister.co.uk/content/6/34706.html
iTunes DRM cracked wide open for GNU/Linux. Seriously
http://www.theregister.co.uk/content/6/34712.html
'DVD Jon' Takes Crack at ITunes
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,61387,00.html?tw=wn_tophead_3
Roto el sistema iTunes
http://barrapunto.com/articles/03/11/25/2244222.shtml
 
 

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<