17:59 31/08/04


Els weblogs són els protagonistes de les eleccions nordamericanes


Els demòcrates estan utilitzant tota l'artilleria per fer fora Bush. També l'artilleria internàutica. Els experts diuen que la Xarxa mai s'havia utilitat com fins ara, en unes eleccions als Estats Units. Els weblogs en són l'estrella i s'han convertit en referents on s'explica allò que els mitjans tradicionals no expliquen. Aquests han creat també els seus propis weblogs, per narrar a primer línea les jugades, i altres serveis independents indexen al minut les últimes novetats als molts weblogs d'experts i espontanis que donen la seva opinió. Només la televisió, dominada pels republicans, els supera en passió... i persuassió.



Weblogs en campanya


Diuen que el primer lloc on John Kerry va anunciar la seva candidatura va ser una llista de correu. Si en les passades eleccions nordamericanes Internet va tenir un paper tangencial, aquesta vegada va de veres i s'ha convertit en un escenari que tenen en compte republicans i demòcrates, especialment aquests últims. Durant la Convenció Demòcrata, els weblogs van ser la revolució, informant abans que cap mitjà de comunicació de què s'estava coent i creant opinió. La carrera internàutica no ha parat aquí: els weblogs continuen treballant a tota marxa, aquest cop per cobrir la Convenció Republicana. A més, serveis d'informació com MoveOn.org o els Indymedia informen, recolzen i coordinen tota mena d'accions anti-Bush. Dóna la impressió que tota la Internet nordamericana està bolcada en el seguiment d'aquestes eleccions.

Les noves tecnologies entren en política. No és la primera vegada, però als Estats Units estan aconseguint un ressò social que recorda la revolució dels SMS a les darreres eleccions espanyoles. La Convenció Demòcrata va servir perquè saltés a la palestra una nova manera d'informar, basada en uns nous mitjans: els weblogs. Donaven la informació abans que ningú i sense censures i l'opinió d'alguns autors de weblogs comença a ser tan considerada com les opinions dels principals articulistes. Dies després de la Convenció, el director del Fòrum de Comunicació del Massachussets Institute of Technology, David Thourburn, afirmava: "Som en un moment històric on estan emergint noves tecnologies per a la comunicació. Aquesta és la campanya electoral més digital de totes, especialment en la forma que la web ha creat noves formes d'associació i ha donat accés als ciutadans a una mena d'informació que abans només tenien els experts. El rol actiu de grups com Moveon.org o Truemajority.org, que estan mobilitzant molta gent, és un nou fenòmen".

Els demòcrates són els que utilitzen Internet més profusament. Segons explica el weblog Periodista21, la revista de política més venuda als Estats Units, "The Nation", d'esquerres, ha creat un weblog on els seus corresponsals expliquen què passa a les protestes anti-Bush. Un altre mitjà per seguir les mobilitzacions al carrer és el New York City Indymedia. El Departament de Justícia acaba d'obrir una investigació criminal a aquest Indymedia per haver publicat missatges contra la Convenció Republicana i una llista amb els noms dels 2.200 delegats que hi assisteixen. Gegants dels drets civils com  American Civil Liberties Union i Electronic Frontier Foundation s'han prestat a defensar NCY Indymedia, que ha declarat que no té les dades que li demana la policia perquè "com a resultat d'intents previs de violar els nostres drets, vam decidir que seria prudent tenir una política de no recol.lecció de les dades de les persones que ens visiten o posen material a la nostra web".

Per mirar des de diversos punts de vista aquesta guerra electoral, a Politics.technorati.com fan un seguiment de tots els weblogs que n'estan informant, de dretes i d'esquerres, amb reculls de les opinions més punyents i recomptes dels polítics més citats. Els grans mitjans també han creat els seus respectius weblogs, com Times on Trial, de "The New York Times" o ElectionLine, de "USA Today". Però no cal accedir als weblogs polítics per empapar-se d'eleccions nordamericanes. Els llocs no polítics també es permeten comentaris sobre el tema, especialment si hi ha notícies que criden l'atenció, com la foto d'un activista, detingut a Nova York perquè es passejava amb una original bicicleta que pintava "graffitis" a terra.


Mercè Molist

 

New media has new impact on campaign
http://web.mit.edu/newsoffice/2004/democracy.html
Indymedia Nova York
http://nyc.indymedia.org/feature/display/107119/index.php
Campeones de la cruzada anti-Bush
http://periodistas21.blogspot.com/2004/08/campeones-de-la-cruzada-anti-bush.html
MoveOn.org
http://moveon.org/front/
TrueMajority
http://action.truemajority.org/
Technorati
http://politics.technorati.com/
Bikes against Bush
http://www.boingboing.net/2004/08/29/rnc_protests_bikes_a.html


Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.


<<