17:46 26/09/04


Més de deu mil persones visiten la carpa de programari lliure de l'ajuntament


Un nen disfressat amb una màscara que representa un virus fa veure que infecta els espectadors, tocant-los. Tres nois amb samarreta negra i el dibuix d'un pingüí el miren i riuen. Una parella de jubilats seu a les cadires i escolta atentament per què el sistema operatiu Linux no té virus. Som a la carpa que l'ajuntament de Barcelona ha muntat a les festes de la Mercè, per promocionar el programari lliure. Som a l'espectacle LinuxShow, un dels molts actes que s'han succeït a la carpa i el que ha tingut més èxit. Gent de tota mena s'hi ha passejat, més de deu mil persones segons l'organització, des de famílies senceres fins a membres de l'"underground" informàtic.




Benaurat LinuxShow


Mercè Molist
El joglar agafa tres boles i les tira enlaire, tot fent malabars. Això, diu, és Linux. Després, agafa un globus blau i gran i el llença amunt. I és lent de pujar, lent de baixar. Això, diu, és Windows. De forma tan pedagògica explicava Xavier de Blas a grans i petits les bondats dels programes lliures. El seu LinuxShow, una barreja de "performance", teatre de carrer i adoctrinament informàtic, ha estat l'estrella de la carpa "B Software" durant les festes de la Mercè, una iniciativa de l'ajuntament per donar a conèixer el programari lliure.

Segons l'organització, deu mil persones han visitat l'espai, una gran carpa blanca de cent metres quadrats, al Passeig de Gràcia amb Ronda Sant Pere, un lloc de pas continu de gent. A dins, es mostraven prototips per donar servei als centres cívics i es feien demostracions del sistema operatiu lliure Catix, a més de presentacions de grups i empreses, com Hispalinux, Softcatalà, la Asociación de Internautas, Futurlink, Novell i Kemit Akemta. Els organitzadors es mostraven sorpresos de l'èxit no només de públic sinó també de receptivitat de la comunitat Linux: "Vam quedar desbordats pel gran nombre d'empreses i grups que volien venir a presentar coses".

"Ha estat un èxit", repetíem al regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras, i ell responia, somrient: "Hem aconseguit un dels nostres objectius, que és la socialització de les noves tecnologies. Centenars de ciutadans s'han apropat aquí i se'ls ha explicat què és Linux, fins als que no hi entenen ni un borrall". Darrera seu, es regalaven 3.000 globus blancs que deien: "Apropa't al programari lliure en català", amb el dibuix d'un pingüí que atreia la canalla. Entre les moltes anècdotes, la del senyor de 82 anys, que assegurava utilitzar la distribució Mandrake de Linux, i un nen de 14 anys, que s'havia apuntat com a voluntari i, segons els adults, era un geni de la informàtica.

En tres dies, s'han repartit més de dos mil cdroms de la distribució lliure Catix, concretament la versió 1.0.1, que ha corregit els errors que la feien funcionar malament en ordinadors portàtils Intel i ja prepara la 1.1, per Nadal. Entre els conferenciats, ha destacat l'assessor del govern del Brasil en matèria de programari lliure, Marcelo d'Elia Branco, que va explicar per què és necessari el programari lliure, des del punt de vista del seu país, on només el 4% de la població pot pagar les llicències dels programes propietaris. Una altra xerrada interessant va anar a càrrec del consultor de l'Institut Municipal d'Informàtica, Enrique Félez, que va explicar les dificultats per migrar tot l'ajuntament a programari lliure: "Encara som al començament i anirà lent, perquè tenim 8.000 usuaris, 300 oficines i 500 aplicacions fetes a mida".



Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<