22:33 16/11/04



La Universitat Politècnica participa en la primera missió europea a la Lluna


Dimarts al matí arribava la bona notícia: la sonda SMART-1 havia entrat correctament en l'òrbita de la Lluna. Dos investigadors de la Universitat Politècnica compartien l'alegria dels científics europeus que han construït i guiat les primeres passes a l'univers d'aquest aparell de nova generació. L'SMART-1 utilitza un novedós sistema de propulsió, anomenat "iònic", que permet estalviar molta energia i es vol utilitzar en un proper viatge a Mercuri. La missió SMART-1 servirà també per descobrir els millors llocs on establir futurs assentaments a la Lluna.



La UPC va a la Lluna


Dos investigadors de la Universitat Politècnica (UPC) participen en una missió europea que acaba de posar una sonda, la SMART-1, en l'òrbita de la Lluna. Mentre dóna voltes entorn del satèl.lit, l'aparell n'analitzarà la superficíe, per fer un mapa complet de la seva composició química. S'espera que aquestes dades ajudin a l'hora de decidir on instal.lar les primeres colònies a la Lluna i, també, per saber més sobre els orígens del satèl.lit. Aquesta és la primera missió a la Lluna de l'Agència Espacial Europea i està transcorrent de forma més que satisfactòria, segons els investigadors catalans, Ignasi Casanova i Jordi Bernabeu, del Grup de Mecànica i Nanotecnologia de Materials d'Enginyeria de la UPC.

Aquests dies, qui miri la Lluna no ho veurà, però hi ha un aparell metàl.lic que hi dóna voltes. Es diu SMART-1, inicials de Small Mission for Advanced  Research in  Technology (Petita Missió per a la Recerca Avançada en Tecnologia) i és un nou repte per als viatges espacials: si, fins ara, el "combustible" dels cohets era d'hidrògen i oxígen, l'SMART-1 utilitza una nova gasolina: els ions. Aquest és, diu Ignasi Casanova, cap del grup català que participa a la missió, l'objectiu principal: "Experimentar amb un nou tipus de propulsió que, si funciona bé, es farà servir el 2011, en una nau europea que s'enviarà a Mercuri. És un motor elèctric que aprofita la llum del sol per extreure els ions i això li dóna molt impuls. És més eficient". Encara que han trigat catorze mesos a construir el motor iònic, els resultats són molt satisfactoris, segons Casanova: "Funciona de meravella. Tant, que la fase orbital, de donar voltes a la Lluna, havia de ser de sis mesos i ja es parla d'allargar-ho un any, perquè s'ha estalviat molt combustible".

L'SMART-1, més petit i lleuger que les sondes actuals, aprofitarà, mentre dóna voltes a la Lluna, per analitzar-ne atentament la superfície i enviar les dades a la Terra. L'equip de la UPC serà l'encarregat d'estudiar-les i composar amb elles un mapa químic complet de l'escorça del satèl.lit, que fins ara no existia. "Aquest mapa ens dirà si hi ha parts que es puguin aprofitar com a recursos, en cas que es fessin bases científiques a la Lluna. Es diu que el 2015 podria haver-hi una colònia robòtica i, el 2020, astronautes de forma permanent", explica. El problema de fer assentaments a la Lluna és que "no té atmosfera i hi ha una radiació molt bèstia provinent del sol. Es vol veure quins terrenys anirien millor per construir-hi a sota".

L'anàlisi química també servirà per saber més coses de la Terra: "A la Lluna no hi ha erosió, ni atmosfera, ni hi plou. La seva composició química ha quedat molt igual de com era la Terra en la seva forma primitiva i com encara deu ser en el seu interior". I també coses sobre l'orígen del satèl.lit: "Es creu que es va formar per les restes de l'impacte d'un meteorit de la mida de Mart, que va xocar de costat amb la Terra, fa 4.500 milions d'anys, i va aixecar una polseguera enorme, d'on va sortir la Lluna. Un impacte tan brutal deixa rastres de tipus químic", explica l'investigador, que treballa en temes de l'espai des del 1996, ha participat també en una missió a Mart i ja es prepara per la descoberta de Mercuri.


Mercè Molist



Missió Smart-1
http://www.esa.int/export/esaSC/120371_index_0_m.html



Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<