18:50 16/03/04

LA TELEFONIA MÒBIL DEMOSTRA EN ELS FETS DE MADRID LA SEVA FORÇA PER A L'ACTIVISME SOCIAL
 

Internet i els mitjans independents hi van ajudar però, segons la majoria d'analistes, els telèfons mòbils van ser l'eina clau en la mobilització i captació d'informació dels ciutadans i ciutadanes, durant els fets ocorreguts després de l'atemptat de Madrid. Les manifestacions espontànies, amb milers de persones, es van convocar gairebé exclussivament a través de missatges SMS, fet que mostra a gran escala un ús alternatiu ja conegut de la telefonia mòbil: l'activisme social.
 

EL DIA DELS MÒBILS
 

Els darrers esdeveniments a Madrid, on han mort més de 200 persones i ha caigut un govern, han significat el bateig de foc de la telefonia mòbil en l'activisme social. Tot i que ja l'utilitzaven els activistes en els darrers anys, mai de forma tan massiva i amb tan impressionants resultats. Mentre Internet es consolida com a eina per a la transmissió d'informació i opinió a través de llocs grupals, com les llistes de correu i weblogs, el mòbil aporta la comunicació ràpida de persona a persona, en una xarxa descentralitzada i una autèntica transmissió "peer-to-peer" (d'igual a igual).

El fet ha provocat la curiositat dels grans mitjans, com la Cadena SER, que fins ha entrevistat la persona que suposadament va enviar el primer SMS, amb la consigna "Passa'l". Segons "El País", el tràfic de missatges va pujar un 20% el dissabte 13 de març a la tarda, quan "el mòbil va ser l'eina fonamental per convocar les manifestacions davant les seus del PP en diferents ciutats". Les línies telefòniques anaven ja sobrecarregades després de l'atemptat del dia 11, amb increments de fins el 725% del tràfic. A aquest fet s'afegí un gran avaria al servei ADSL de Telefònica, que deixà milers d'usuaris sense Internet des de dijous fins el diumenge.

Raúl Kollman, enviat especial del diari argentí "Página/21", ho explica així: "Va ser la manifestació dels cel.lulars. A mig matí, van començar a circular els missatges de text: "A les 6, al PP, per la veritat". En poques hores, la consigna va anar passant d'amic a amic, de conegut a conegut. A les sis, a la seu del PP, anaven arribant milers de persones. Els cel.lulars van tornar a sonar: "Les manifestacions s'estan fent a moltes ciutats espanyoles". I després: "
A les deu, cassolada". I també a través dels cel.lulars, la gent va saber que el govern havia anunciat la detenció d'un grup suposadament lligat a una organització marroquí. "Els hem guanyat amb la pressió", era el text que circul.lava en la nit de Madrid".

Internet ha jugat en aquestes mobilitzacions un paper més passiu però no pas menys intens que el mòbil, com a eina de transmissió d'informació. Centenars de weblogs, molts des de Madrid, anaven explicant en directe què sabien. Llocs com Bitácoras.org oferien des del primer moment llistes de weblogs que parlaven del tema. Les webs dels diaris internacionals i els mitjans independents del país, llistes de discussió i fòrums eren els refugis de la veritat, on circulaven les consignes i convocatòries de manifestacions, mai en excés, per no fer "spam". A l'àmbit català, la llista de l'Internauta es va bolcar en els fets. Hi va haver també qui s'ho va prendre de forma creativa, com la web Dreamers, que publicava dibuixos fets expressament per a l'ocasió. Segons "El Mundo", les consultes a webs, especialment dels diaris, es van multiplicar per vuit el dia de l'atemptat. Segons Espanix, el tràfic va créixer entre un 3 i un 4%.

Mercè Molist
 

El día que la verdad ganó las calles
http://www.pagina12web.com.ar/diario/elmundo/4-32652.html
Entrevista a l'enviador del primer SMS
http://www.radiocable.com/
El día que los SMS cambiaron la política
http://periodistas21.blogspot.com/2004_03_01_periodistas21_archive.html#107921875811574082
Lo importante es la palabra
http://navegante2.elmundo.es/navegante/2004/03/15/weblog/1079315722.html
Diario de una avería de Telefónica
http://www.faq-mac.com/mt/archives/007672.php
Llistat de bitàcores
http://www.bitacoras.com/11demarzo/archivos/000403.html
Un altre llistat de bitàcores
http://11demarzo.bitacoras.com
Un altre llistat de bitàcores
http://noticias.dirson.com/bitacoras-atentado.php
Weblog Libro de Notas
http://librodenotas.com
Llista Internauta
http://www.internauta.net
Humor Gráfico en memoria de las víctimas del 11-M
http://www.tebeosfera.com/Hecho/Atentado/Madrid.htm
 
 

Copyright (C) 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<