16:49 24/08/04
 

MICROSOFT EXPLICA ALGUNS DELS SEUS ERRORS MÉS POLÍTICAMENT INCORRECTES
 

Fins ara, es creia que els màxims errors de la companyia Microsoft eren els forats de seguretat que els seus programadors no han tingut en compte i que provoquen que milions dels seus clients caiguin víctimes de virus i altres delictes. Però, la setmana passada, a Glasgow, un dels executius de Microsoft va desgranar una altra mena d'errors comesos pels seus productes, que han arribat a ofendre països sencers, governs i comunitats humanes i han obligat la companyia a retirar-los. Vuit píxels mal pintats o una paraula mal traduïda poden ser l'orígen d'una catàstrofe de milions de dòlars.
 
 

ERRORS QUE COSTEN MILIONS
 

Els números ú també s'equivoquen. Aquesta és la lliçó que es despren de la conferència que un executiu de Microsoft va fer la setmana passada al Congrés del Cercle Internacional Geogràfic de Glasgow. Tom Edwards, cap de l'equip d'estratègia geopolítica de la companyia de programari més gran del món, desgranà algunes anècdotes per explicar com un mapa mal pintat o una paraula mal traduïda poden provocar la retirada d'un producte en tot un país o zona geogràfica, a més de milions de dòlars en pèrdues i governs ofesos.

Un dels pitjors entrebancs que es recorden a Microsoft va ser el d'un mapa mal pintat: era un mapa de la Índia, de 800.000 pixels. Microsoft va pintar 8 píxels, que corresponien al disputat territori del Kashmir, d'un tipus de verd lleugerament diferent que la resta. El canvi de color implicava que el Kashmir es mostrava com a territori no indi, fet que va aixecar la indignació en aquell país, on ràpidament es va prohibir el producte. Microsoft va haver de retirar 200.000 còpies del sistema operatiu Windows 95 per apaivagar els ànims i establir altra vegada llaços diplomàtics amb aquell govern. Segons Edwards, la broma va costar milions de dòlars.

Un altre país enemistat amb Microsoft és l'Aràbia Saudí. Un videojoc de la companyia utilitzava, com a so de fons, cants de l'Alcorà, fet que va ofendre greument el govern de l'Aràbia Saudí, que en demanà la retirada. Microsoft ho arreglà fent una nova versió del joc sense el so de fons, però no va retirar les versions anteriors. Això va provocar altra vegada la queixa del govern saudita, que acabà prohibint el joc i demanant una rectificació de la companyia. Microsoft, finalment, va treure totes les versions de la circulació. Altres països amb qui la companyia de Bill Gates ha tingut problemes diplomàtics per culpa d'errors en programes són Corea, Uruguay, la Xina i el Kurdistan, segons Tom Edwards.

Però un dels casos més sonats es va donar a Llatinoamèrica, per la mala traducció d'una versió en espanyol del sistema operatiu Windows XP destinat a aquells mercats. En un moment de la configuració, es preguntava als usuaris que especifiquessin el seu gènere i se'ls deixava triar entre "no especificat", "masculí" o "prostituta". Per prevenir aquests errors, va afirmar Edwards, actualment es donen cursos de geografia a tots els treballadors del seu equip. El representant de Microsoft va evitar parlar d'una altra mena d'errors, els tècnics, que provoquen que cada any milions d'ordinadors, amb els sistemes operatius, programes de correu i navegadors d'aquesta companyia, caiguin víctimes d'una gran diversitat de virus, estafes per correu i robatoris de dades.
 

Mercè Molist
 

How eight pixels cost Microsoft millions
http://zdnet.com.com/2100-1104_2-5316664.html
 

<<