11:22 15/04/04
 

ACABEN DEU DIES DE PROTESTA CONTRA LES PATENTS DE PROGRAMES
 

Més de 2.500 webs en vaga a tota Europa, manifestacions amb globus grocs a Brussel.les i la incertesa de si tot plegat haurà servit per alguna cosa. El proper mes de maig, la Unió Europea aprovarà una directiva, sobre les patents de programes, que està aixecant passions i ha desembocat la darrera setmana en aquestes accions reivindicatives. El seguiment de la vaga de webs a la Internet catalana ha destacat sobretot en els llocs dedicats al programari lliure, un dels sectors més afectats si s'aprova la directiva que permetria, per exemple, que algú patenti el doble-clic i ningú més el pugui fer servir si no és pagant.
 
 

NO A LES PATENTS, 2
 

El dimecres, 15 de maig, acabaven deu dies de protesta massiva, convocada per l'Associació per a una Lliure Infraestructura de la Informació (FFII), contra la directiva de patents de programari que està a punt d'aprovar la Unió Europa. Aquesta era la segona tanda de reivindicacions a nivell de tot el continent que, com la primera, feta a l'agost del 2003, consistia en manifestacions a Brussel.les i una tancada simbòlica de webs on han participat més de 2.500 llocs, que durant deu dies han canviat la seva portada habitual per un altra que explica la problemàtica.
 

A la Internet catalana, la protesta ha estat àmpliament seguida a les webs dedicades als programes lliures, que serien dels més afectats si s'aprova la directiva. PuntBarra, Badopi, Indymedia Barcelona o Caliu, que centralitza la informació en català, han tingut deu dies la mateixa portada: "Les patents de programari acaben amb la innovació. Tant per a desenvolupadors, per a inversors com per a usuaris aquesta directiva suposaria incertesa legal: un camp minat de patents. Si es legalitzen les desenes de milers de patents de programari, la innovació informàtica esdevindrà una activitat perillosa a la Unió Europea. El Consell de Ministres proposa permetre patentar programari sense límits, pressionat per professionals de patents de multinacionals".

La història de les patents vé de lluny: fins el febrer del 2002, els programes estaven sota la legislació de drets d'autor però la Comissió Europa va proposar un directiva per posar-los sota les lleis de patents. Això va provocar nombroses protestes a tota Europa perquè el Parlament Europeu no deixés passar la directiva. El 24 de setembre del 2003, el Parlament hi afegia un reguitzell d'esmenes que eliminaven les patents informàtiques i tornaven a la situació anterior. Va ser una victòria àmpliament celebrada però, el proper mes de maig, el Consell de Ministres ha d'aprovar finalment la directiva i corren insistents rumors que rebutjarà les esmenes del Parlament, en benefici de les grans empreses que demanen que s'aprovin les patents de programes.

Davant aquest panorama, els detractors de les patents es van posar en marxa altra vegada, tot repetint les protestes de l'estiu del 2003, quan la vaga de webs es va convertir en la primera acció internauta i activista realitzada conjuntament a tot el continent. Ara cal veure si Brussel.les els fa cas. Com explica Caliu, "les patents de programari són un greu problema per al mercat informàtic, per al programari lliure i no lliure i per als programadors i usuaris en general. Encara que la llei no permet patentar programes, l'Oficina Europea de Patents (OEP) ha atorgat moltes patents per a programari. No queda gens clar que es puguin fer servir en un judici, però causen por i inseguretat jurídica. I ara la Comissió Europa, en comptes de fer que l'OEP compleixi la llei, vol canviar la llei per encobrir l'OEP i per això ha proposat una directiva escrita per la Business Software Alliance (Microsoft, Adobe, etc)".
 

Mercè Molist

Campanya contra les patents de programari
http://patents.caliu.info/indexhabitual.html
Llista de webs en vaga
http://demo.ffii.org/inserturl.php
FFII: patents de programari a Europa
http://swpat.ffii.org/index.ca.html
ProInnova: Por la libertad de innovación
http://proinnova.hispalinux.es/index-orig.html
 

<<