11:27 01/04/04
 

EL SECRETISME ECONÒMIC ÉS EL PUNT FOSC EN LA GRAN EXPECTACIÓ PEL DOMINI .CAT
 

Si el proper mes de maig ICANN dóna llum verda al domini .cat, comprar-ne un costarà entre 70 i 90 euros, caldrà demostrar que s'ofereix un servei en línia en català i esperar fins el març del 2005, quan s'obri al públic. La Campanya pel Domini .cat ha presentat a la premsa les principals línies de la seva candidatura, tot passant de puntetes en els temes econòmics que, van dir, ICANN obliga a mantenir secrets. Només trascendí que s'han pagat 45.000 dòlars a aquest organisme, a fons perdut, per entrar en una carrera que, potser, no es guanyarà a la primera.
 
 
 

EL .CAT AL DETALL
 

"És difícil, però no impossible. Si no ens el donen aquest any, ens hi tornarem a presentar el que ve i hi haurà més possibilitats". Amb aquestes paraules, l'advocat i ànima de la campanya pel domini .cat, Amadeu Abril, tancava la roda de premsa on havia explicat la recent presentació d'aquesta candidatura a l'organisme regulador de dominis, ICANN. Sorprenia la gran afluència de periodistes, inusual en els actes relacions amb la CiberCatalunya, mentre va creixent per segons el nombre de signatures que recolzen la iniciativa: 37.403... 37.404... 37.405...

El primer en parlar va ser Salvador Alegret, de l'Institut d'Estudis Catalans, qui destacà el caràcter pioner de la proposta, ja que és la primera vegada que una comunitat lingüística demana un domini: "És un model a seguir i servirà per a la preservació i enfortiment de les llengües minoritàries". Amadeu Abril, per la seva banda, va destacar que ja són 71 les entitats que donen suport a la candidatura i explicà les característiques pròpies d'un domini patrocinat, com seria el .cat: no el gestiona un govern sinó una fundació, en nom de la comunitat, i només pot accedir-hi qui tingui vincles definits amb la comunitat. El .cat s'atorgarà a institucions, empreses i particulars amb serveis en línia en català i persones que vinguin avalades per algú dels anteriors.

La part més fosca és la relativa al pla de negocis i model de finançament, ja que ICANN exigeix que es mantinguin en secret, segons va dir Abril, així com la identitat del donant o donants dels 45.000 dòlars a fons perdut que demana ICANN només per presentar la candidatura. Abril explicà que el capital inicial vé de contribucions anònimes i crèdits i destacà: "Només que fem 10.000 registres el primer any, ja és viable". Els únics dominis patrocinats en funcionament, .coop, .aero i .museum, tenen, respectivament, 7.000, 4.000 i 2.000 registres fets. Quant al preu del .cat, serà car: "Més  que un .com, perquè s'han de fer comprovacions, costarà entre 70 i 90 euros el primer any i, a partir del segon, serà més barat que el .es. A més dominis, més barat", va assegurar l'advocat.

Els terminis amb què es treballa són: de l'1 al 30 d'abril, comentaris públics. Al maig, es coneixerà la decisió d'ICANN. En cas que sigui afirmativa, a l'agost es signaria el contracte i a finals d'octubre el .cat entraria en funcionament, només per a entitats que ja ho han demanat. El març del 2005, s'obriria al gran públic. La fundació  comptaria amb un patronat, un comitè executiu, un consell assessor, un síndic de greuges de l'usuari i un fòrum obert a tothom. L'operador de registres seria una entitat externa, CORE, que ja gestiona .aero i .museum. Abril va reiterar que els internautes "no vagin a fer comentaris a ICANN sinó a PuntCat", en el sentit de no enviar milers de missatges a la web d'ICANN, que podrien "espantar" l'organisme i entorpir, en conseqüència, el procés.

Mercè Molist
 

Campanya per un domini .cat
http://www.puntcat.org
CORE
http://www.corenic.org
 
 

Copyright (C) 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 

<<