12:26 25/05/04
 

CREIXEN ELS PROGRAMES QUE S'INSTAL.LEN SENSE AVISAR I ESPIEN ELS USUARIS
 

Un ordinador conté, de mitjana, 28 programes espia sense que el seu propietari ho sàpiga, segons estudis recents. Com li han entrat? Mentre feia operacions tan normals com accedir a una web, clicar en un anunci o instal.lar un programa nou. La majoria espien el comportament i moviments de l'usuari, amb l'objectiu d'oferir-li publicitat personalitzada o fer estudis de màrketing. Però hi ha un problema: s'instal.len sense avisar, de forma fraudulenta. Als Estats Units ja hi ha una llei contra aquests programes, mentre creix el descontentament entre els i les internautes.
 

ESPIES ARREU
 

Fins fa poques setmanes, el programa més descarregat a Internet era Kazaa, que permet accedir a la xarxa P2P FastTrack, on s'intercanvien vídeos i música. Però, la setmana passada, un altre programa el desbancava: Ad-Aware, una eina que busca i elimina de l'ordinador els programes espia que s'hi hagin instal.lat, sense saber-ho l'usuari. Curiosament, Kazaa fa precisament això: a canvi de ser gratuït, instal.la subreptíciament programets que espien els moviments i preferències de la gent, per a oferir-los publicitat personalitzada. El quart programa més descarregat és també un anti-espies: Spybot Search and Destroy.

Els programes espia, o "spyware", s'han convertit en una de les principals preocupacions dels internautes. Com el seu nom indica, espien l'activitat dels usuaris, sense avisar de la seva presència. Els més extesos són les "cookies", que rastrejen les planes visitades i altres moviments en una web, i els programes coneguts com "adware", que s'introdueixen sense avisar quan es clica un anunci a la web o s'instal.la un nou programa. Hi ha també webs, com la de Terra, que en visitar-la instal.la un programet que no deixa accedir a determinades direccions (un buscador de la competència) i redirigeix la gent on vol Terra. Els casos extrems son els espies que monitoritzen absolutament tota l'activitat que fa l'usuari al seu ordinador i l'envien automàticament on se'ls digui.

Segons un estudi d'Earthlink, un dels principals proveïdors dels Estats Units, cada ordinador conté un promig de 27,8 programes espia. Recentment, la Comissió Federal de Comerç d'aquell país feia una jornada de treball sobre "spyware", on un representant de MacAfee afirmava que havien detectat més de 14 milions de programes espia durant el març de 2004, mentre que a l'abril només n'hi havia 2 milions. Cada cop més veus avisen contra aquesta lacra i, als Estats Units, preparen lleis per evitar-la. L'estat d'Utah és el primer del món que té una llei anti-"spyware" i un cas als jutjats per aquest motiu: l'empresa Overstock.com n'ha denunciat una altra, SmartBargains, que utilitzava "spyware" en els anuncis que oferia a la plana web de la primera.

L'espionatge, però, no és cosa només de companyies marginals: el conegut buscador Google també utilitza "spyware", com Gator, que mira quines paraules busca la gent i els ofereix anuncis adients. Els experts no creuen que el problema s'arregli només amb lleis i recomanen actuar amb precaució: no instal.lar programes poc fiables, utilitzar tallafocs que avisen si un programa espia vol enviar informació a l'exterior, no clicar en anuncis de la web ni visitar planes sospitoses, esborrar les "cookies" i, regularment, passar un programa anti-espies a l'ordinador, com Ad-Aware o SpyBot, tenint en compte que hi ha alguns programes anti-espies que també instal.len espies!

Mercè Molist
 

Un promedio de 28 programas espías en cada ordenador
http://www.hispasec.com/unaaldia/2002
¿Cuál es el programa más descargado de Internet?
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20040506102125
Utah sees first spyware case
http://www.theregister.co.uk/2004/05/19/overstock_utah_spyware
Spyware Info
http://www.cdt.org/privacy/spyware
SpyBot
http://www.safer-networking.org
Ad-Aware
http://www.lavasoft.de
SpywareBlaster, previene la instalación de parásitos
http://www.vsantivirus.com/spywareblaster.htm
 

Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 
 

<<