11:56 29/06/04
 

Del doble clic al weblog: les empreses competeixen per qui patenta el més obvi
 

Aquest mes de juny ha estat el mes de les patents. Quan encara cuegen les protestes a Europa contra la directiva que vol introduir les patents als productes informàtics, les grans empreses dels Estats Units s'han llençat a una cursa per veure qui patenta els programes, aplicacions o algoritmes més utilitzats a Internet. Així, Microsoft ha patentat el doble clic, Network Associates, els filtres pel correu brossa i Oracle, els weblogs.
 
 

Patents a dojo
 

A l'onada de protestes a Europa en contra de la directiva de patents informàtiques, que la Unió vol aprovar a finals d'any, l'ha seguit una onada de noves patents, realitzades per les grans empreses informàtiques. El doble clic, l'ús d'intel.ligència artifical als filtres de correu brossa o la descàrrega d'arxius són algunes de les accions quotidianes dels i les internautes que acaben de ser patentades. Això vol dir que qualsevol petita empresa que vulgui introduir aquestes funcionalitats als programes que fabrica o l'usuari que les utilitzi ha de pagar, dret a llei, un tant a les grans companyies.

Pel juny, la patent al puny: podria ser l'eslògan triat per les grans empreses informàtiques dels Estats Units. A principis de mes, se sabia que Network Associates havia aconseguit una àmplia patent que engloba diversos sistemes per lluitar contra el correu brossa, com els filtres compostos o els filtres que utilitzen tècniques d'intel.ligència artificial, presents en la majoria de productes anti-spam. No s'havia refredat encara la sorpresa davant aquesta patent, quan Microsoft anunciava que acabava d'aconseguir-ne una sobre el clic i el doble clic, una utilitat que no ha inventat Microsoft sinó Xerox, el 1970, quan l'empresa de Bill Gates ni existia.

Dies després, Oracle se sumava al què HispaMP3 qualificava com a "competició per obtenir la patent més absurda" i patentava els "sistemes que permeten crear i actualitzar continguts d'un lloc web a través d'un navegador". En resum: els weblogs. L'endemà, se sabia que Microsoft havia obtingut una altra patent, aquest cop sobre la "llista de tasques", molt utilitzada entre els desenvolupadors de programes, per apuntar-hi les tasques pendents de fer i anotacions. Una empresa britànica, el British Technology Group, s'afegia a la cursa amb sis noves patents, que afecten les descàrregues de programes a través d'Internet. Concretament, ha patentat els sistemes de modernització, actualització de programes i instal.lació de pegats, fet que afecta la majoria de companyies de productes informàtics.

La darrera patent mediàtica i la més futurista venia de la mà de Microsoft: ha patentat un mètode per a "transmetre electricitat i dades entre aparells que es portin damunt el cos", com poden ser els rellotges, els PDA o l'extensa gama de "wearable computing", petits aparells, com ràdios o telèfons, que es porten al cap, la roba... Poques setmanes abans que comencés aquesta avalantxa de patents, la Electronic Frontier Foundation havia posat en marxat el "Projecte Per a Arruïnar les Patents", que consisteix en recopilar patents que es considerin absurdes i demanar a l'oficina de patents nordamericana que les revisi. L'organització citava com a exemples l'hiperenllaç o les finestres "pop-up". Sembla que les grans empreses s'hagin volgut unir al projecte, a veure quina surt la primera de la llista.
 

Mercè Molist
 

El colmo del absurdo
http://navegante2.elmundo.es/navegante/2004/06/03/weblog/1086295463.html
Los weblogs patentados
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20040608094004
Microsoft patenta la lista de tareas pendientes
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20040609101710
La patente del día: Descargas de software
http://barrapunto.com/article.pl?sid=04/06/17/068238
Microsoft Patents the Body Bus
http://slashdot.org/article.pl?sid=04/06/23/1513218&mode=nested&tid=126&tid=155&tid=99
The Patent Busting Project
http://www.eff.org/patent
Recollida de signatures contra la directiva de patents
http://swpat.ffii.org/letters/cons0406
 
 
 

Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.

 
<<