18:44 13/10/04


LA CMT OBLIGA L'AJUNTAMENT DE BARCELONA A TANCAR LA XARXA MUNICIPAL SENSE FILS


L'ajuntament de Barcelona s'ha vist obligat a deixar fora de servei la seva xarxa sense fils, per les exigències de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions, que li demanava que es constituís en operadora i que el sistema s'autofinancés sense diner públic. La xarxa, que constava d'onze nodes situats als districtes de la ciutat, era gratuïta i permetia accedir a un nombre limitat de webs de l'administració. Però ni així ha estat considerada d'"interès públic" per la CMT, que diu que fa la competència a les operadores privades. Tot plegat, una decepció per a la regidoria de Ciutat del Coneixement, que l'havia posat en marxa.



L'AJUNTAMENT TANCA LA XARXA SENSE FILS


L'ajuntament de Barcelona ha tancat les portes virtuals de la seva xarxa pública sense fils, que havia completat la passada primavera i que consistia en onze punts d'accés instal.lats als districtes de la ciutat. L'ajuntament s'ha vist obligat a tancar la xarxa perquè la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) li prohibia tenir-la oberta en les condicions actuals. Segons l'ajuntament, els requisits que se li demanen són "irreals".

La xarxa sense fils de l'ajuntament de Barcelona es va clausurar el passat agost, tot i que fins ara els seus usuaris no se n'han començat a adonar. Alguns han enviat correus electrònics a l'ajuntament demanant explicacions. Segons Marc Puigdomènech, de la regidoria de Ciutat del Coneixement, "hem estat un temps mirant com podíem arreglar-ho per complir la legalitat, però no s'ha pogut. L'hem tancat, abans que arriscar-nos a què ens poséssin una multa". L'ajuntament havia completat la xarxa del projecte Sensefils BCN el passat mes de març. Constava d'onze nodes d'accés públic i gratuït, un a cada districte, a través dels quals es podia accedir al portal municipal i a 60 webs de l'administració pública.

L'ajuntament havia apostat per limitar el nombre de webs a les que es podia accedir, pensant que així la Comissió del Mercat de Telecomunicacions ho veuria com un servei d'interès públic que no feia la competència a les operadores privades. Però no ha estat així. Després de mesos de disputa entre ambdues institucions, l'ajuntament ha tirat la tovalolla: "Ens van dir que era igual que es pogués accedir a una web o a tota Internet, que era competència deslleial a les operadores. Si volíem arreglar-ho, havíem de constituir-nos en operadora, que és relativament fàcil, però a més volien que la xarxa s'autofinancés, sense ingressos públics. Hauria de deixar de ser un servei gratuït i això és irreal, perquè és un projecte públic", explica Puigdomènech.

Actualmente, la infraestructura continua funcionant, encara està activada, però no es pot accedir enlloc: "El punt emet, però no emet res", descriu Puigdomènech, amb certa tristesa a la veu. Juntament amb la promoció del programari lliure, la xarxa municipal sense fils era el projecte estrella de la regidoria de Ciutat del Coneixement. Va ser el primer amb què van fer soroll i hi havien participat grups destacats de la comunitat internauta catalana, com Barcelona Wireless. El primer punt d'accés s'havia instal.lat a Nou Barris, el 15 de gener. La postura de la CMT lliga amb el nou Codi Penal, que es va posar en marxa l'1 d'octubre i castiga amb fins a dos anys de presó "qui faciliti l'accés a serveis interactius prestats a distància per via electrònica o subministri l'accés als mateixos" sense passar per caixa. Davant aquest panorama, la situació dels petits ajuntaments que també compten amb xarxa municipal pròpia i de les xarxes fetes per usuaris voluntaris és de pronòstic reservat.


Mercè Molist


Sensefils BCN
http://www.bcn.es/sensefils
Resolució de la CMT
http://www.cmt.es/cmt/document/decisiones/2004/RE-04-05-27-04.pdf
Barcelona Wireless
http://barcelonawireless.net



Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<