16:45 18/05/04
 

LA INDÚSTRIA AUDIOVISUAL TORNA A CARREGAR CONTRA EL FENÒMEN P2P
 

Primer, van fer tancar Napster. Després van venir les denúncies a usuaris de les xarxes descentralitzades d'intercanvi P2P. Per últim, les entrades a domicilis de gent que mantenia servidors d'eDonkey o empreses que fan programes com Kazaa. Però de res han valgut les amenaces ni les estadístiques que intenten rebaixar l'impacte: el P2P ja és un servei estàndar d'Internet a tot el món. Ara, la indústria treu un cartutx que ningú creia que faria explotar: denunciar els programadors de P2P per fer eines que atempten contra els drets d'autor.
 
 

LA INDÚSTRIA CARREGA EL FUSELL
 

"Com un gerro d'aigua freda". Així descriuen els creadors de programes peer-to-peer (P2P, d'igual a igual) la sensació que els ha fet la detenció al Japó d'un programador, autor de la xarxa P2P que té més èxit en aquell país: Winny. Isamu Kaneko, un investigador de la Universitat de Tòkio, conegut per l'àlies "47" i que afronta un màxim de tres anys de presó, és un dels primers programadors de P2P del món que ha estat detingut. Fins ara, la indústria audiovisual s'havia limitat a denunciar els usuaris de P2P, però no els programadors. L'acció s'emmarca en una nova onada de persecució dels usuaris als Estats Units i l'anunci que la propera generació d'arxius musicals, MP3 Surrond, serà molt fàcil de rastrejar.

A Kaneko, se l'acusa de desenvolupar programari que ajuda a la pirateria i a infringir els drets d'autor. La xarxa Winny s'ha fet famosa al Japó des que va aparèixer, l'abril del 2002, per l'anonimat que ofereix als seus usuaris, anonimat que va trencar la policia, el desembre passat, quan va detenir dues persones: un home de 41 anys que s'havia baixat una pel.lícula i un noi de 19, acusat de posar el joc Super Mario Advance a la xarxa. La policia va tancar també una web, des d'on es podia descarregar el programa. Segons "The Register", "la xarxa Winny s'ha guanyat l'atenció de les autoritats del Japó des que hi van aparèixer uns documents sobre investigacions de la Prefectura de Policia de Kioto i arxius militars de les Forces de Defensa Interna Japonesa".

A l'Àsia, la guerra del P2P és al nivell de Nord Amèrica, amb denunciants que són extensions de l'Associació d'Indústries Discogràfiques d'Amèrica o la Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica. A Korea i Taiwan hi ha denúncies en marxa contra diversos usuaris i estan començant a portar als tribunals també els programadors, tot i que encara no hi ha hagut cap condemna. Els creadors addueixen que no són responsables de què fa la gent amb els seus programes. A l'Àsia, com arreu del món, hi ha una gran febre per crear noves xarxes i programes P2P, cada cop més ràpides i anònimes, demanda que augmenta al mateix ritme que les denúncies. Segons la policia de Kioto, Winny té un milió d'usuaris.

A més del front judicial, la indústria audiovisual porta temps mirant de prendre el control al front tecnològic. Segons explicava l'estiu passat l'advocat Xavier Ribas, s'han desenvolupat sofisticades eines que rastregen automàticament les xarxes P2P, a la recerca d'infractors dels drets d'autor. La situació no és tan bona en el sentit d'evitar tecnològicament la infracció i, per tant, la denúncia. Les marques i proteccions digitals s'usen poc o són tan dèbils que aviat algú les trenca. Tot i això, regularment apareixen remeis miraculosos, com el darrer: en la seva propera versió, anomenada Surround, els arxius musicals MP3 portaran marques que identificaran tots els usuaris que els han "tingut a les mans".
 

Mercè Molist

Japanese P2P founder arrested
http://www.theregister.co.uk/2004/05/10/winny_founder_arrested/
Japan police arrest two P2P users
http://asia.cnet.com/newstech/security/0,39001150,39159923,00.htm
Top software developer arrested for 'Winny' file sharing
http://www.abc.net.au/news/newsitems/s1105174.htm
La próxima versión de MP3 marcará los archivos para identificar a los usuarios
http://www.bandaancha.st/weblogart.php?artid=2482
 
 
 

Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 
 

<<