11:42 18/01/05


Milers de "webcams" privades, a la vista gràcies a Google


Una dona fent la bugada al Japó, estudiants a la sala d'ordinadors de la universitat de Helsinki, l'exterior d'un xalet, cruïlles de trànsit... La popularització de les càmeres web o "webcams" ha fet que s'instal.lin per tot arreu, amb tota mena d'usos, des de lúdics fins a guardar la seguretat d'oficines i cases. Ara, s'ha descobert que amb un simple navegador i una cerca a Google és possible localitzar aquestes càmeres privades i veure què estan veient, fins i tot moure-les com l'espia ho desitgi. És la nova diversió dels internautes més curiosos.



Et veig


El nou any 2005 es desperta amb un petit escàndol que, de mica en mica i de weblog en weblog, s'ha anat donant a conèixer, primer en els cercles més tècnics, per expandir-se després arreu de la xarxa: les càmeres connectades a Internet, conegudes com "webcams", són fàcilment accessibles per persones estranyes que sàpiguen utilitzar el buscador Google per trobar-les. Tot i que la majoria d'aquestes càmeres, que són milers, prenen vistes inofensives, d'altres s'utilitzen com a càmeres de seguretat o per capturar imatges confidencials.

Ho expliquen a Hispasec: "Les "webcam" són petites càmeres connectades a Internet, mitjançant un microsistema operatiu integrat. La majoria de vegades, aquest microsistema no té cap mecanisme de control d'accés, o simplement l'usuari en desconeix l'existència. Moltes estan instal.lades en llocs públics, com carrers, comerços o platges, però altres s'instal.len com a càmeres de seguretat en domicilis privats, llars d'infants, vestuaris, gimnassos, etc". La majoria de propietaris d'aquestes càmeres es refien de què ningú els coneix ni tindrà cap interès o possibilitat de localitzar la seva càmera, en la immensitat d'Internet. Però s'acaba de demostrar que estan equivocats.

"Els buscadors web, com Google, localitzen i indexen aquests dispositius sense cap dificultat, gràcies a la seva capacitat per investigar de forma metòdica tots i cada un dels enllaços que hi ha a Internet, per foscos i ocults que siguin. Un cop indexats, un navegant curiós pot localitzar càmeres "interessants", simplement buscant patrons més o menys distintius a les URLs dels diferents fabricants de les "webcams"", explica Hispasec. Així, introduint certs paràmetres a Google, es pot accedir a imatges preses per càmeres privades, espiar els seus propietaris i fins i tot moure remotament els objectius, des d'un simple navegador d'Internet.

Interiors de restaurants i oficines, una bugaderia japonesa, aeroports, universitats... Des que s'ha donat a conèixer la notícia, els internautes s'han llençat a rastrejar la xarxa i han trobat tota mena de "webcams" de lliure accés, arreu del món. Segons "SecurityFocus", només a Google hi ha una llista de 1.000 càmeres marca Axis i 500 Panasonic vulnerables: "Ambdues companyies ofereixen la posibilitat de protegir amb paraules de pas les seves càmeres i Axis fins i tot permet bloquejar l'accés a adreces IP desconegudes. El problema és que aquestes mesures de seguretat no vénen per defecte i, per això, la gent no les fa servir". Hispasec recomana a tothom que vulgui connectar una càmera a Internet: "Que utilitzi un model amb mecanismes de control d'accés i que els utilitzi correctament. Si això no és possible, que connecti la càmera a través d'un ordinador que imposi restriccions d'accés, mai connectar-la directament a Internet".

Mercè Molist


Miles de cámaras web accesibles con un simple click
http://www.hispasec.com/unaaldia/2276
Cámaras de seguridad no demasiado seguras
http://mnm.uib.es/gallir/posts/2005/01/03/65
Netizens eye Web-enabled surveillance cams
http://www.securityfocus.com/news/10251


Copyright 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<