"La grandesa d'un poble es pot jutjar per la forma com tracta els animals"
Gandhi
 

ANIMALS TORTURATS
 

Si per una d'aquelles casualitats, us reencarneu mai en animal, fugiu del contacte humà. Les vostres curtes vides es podrien convertir en autèntica tortura, empresonats en laboratoris, granjes, zoos, pisos estrets, o assassinats a les classes de Fisiologia Animal de la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.
 
 

Mercè Molist
 "Els obren per veure com batega el cor, els treuen sang dels ulls, els tallen la cua a trossets, els extirpen els ovaris... Tot, en viu", explica Salvador Pueyo, estudiant de Biologia i president de Skamot Verd, l'únic grup que lluita contra les pràctiques amb animals a les universitats catalanes. Ratolins, conills, hàmsters, gossos, gats, porcs, cavalls i ovelles es crien, expressament per a aquestes classes, als estabularis que assorteixen les facultats de Medicina, Ciències i Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i les de Biologia, Medicina, Farmàcia i Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB). Tot i que els animals estan anestesiats mentre duren les vivisseccions, i acabades aquestes se'ls aplica l'eutanàsia (asfíxia amb anhídrid carbònic), hi ha alumnes que no poden evitar vomitar.
 Només un curs (1991-1992), Skamot Verd va aconseguir, per primer cop a Catalunya i Espanya, que es reconegués l'objecció de consciència a les classes torturadores. L'experiència no agradà els professors i, avui, els alumnes han de tancar la boca o anar a estudiar a Itàlia, únic país on la universitat no obliga a la tortura. Degut a les queixes cada cop més freqüents, en algunes classes s'utilitzen alternatives, com els vídeos, però no tothom hi creu.
 "La finalitat de les pràctiques, ho diu el guió dels estudis, és fer perdre la sensibilitat de l'alumne, acostumar el futur investigador a usar els animals com a objectes", explica Salvador Pueyo. I té tota la raó. Els animals torturats a les aules són la xocolata del lloro de les víctimes de la ciència. Representen només 6.814 dels 340.349 que van morir el 1994 a Catalunya, segons dades del Servei de Ramaderia de la Generalitat. "Els laboratoris farmacèutics i químics utilitzen molts animals, i també són els que investiguen durant més mesos. A les facultats, l'experiment no passa d'una setmana", assegura Jordi Cantó, responsable de l'estabulari de la UAB.
 Almenys 12 milions d'animals són utilitzats cada any en experiments a Europa. 100 milions a tot el món. Víctimes sacrificals a major glòria de la ciència i de la indústria. Fa tres anys, als laboratoris d'una universitat d'Ohio, activistes de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) van descobrir desenes de gossos i conills infectadíssims de sarna que es grataven com bojos la pell, plena d'úlceres, ja sense pèl. Ningú els curava perquè, precisament, eren part d'un experiment per trobar remei a la malaltia. Un remei que ja existeix, però els espavilats científics en buscaven un altre.
 Les proves més habituals que fan els laboratoris amb els nous productes químics, farmacèutics i cosmètics són els Tests d'Irritació Ocular i la prova LD-50, autèntiques tortures que poden durar anys i matar milers d'animals. En el primer, s'aplica el producte a l'ull de l'animal, molt sovint un conill albí -més sensible-, immobilitzat, sense anestèsia, cada 72 hores durant entre set i divuit dies. Molts acaben cecs, amb úlceres als ulls o les potes trencades de tant com han volgut fugir del dolor que és immens. Perquè no tanquin els ulls, s'utilitzen clips.
 Una altra prova ferotge, no obligatòria com el test ocular però també usual, és la Dosi Letal 50 (DL-50). El producte s'introdueix forçadament al cos de l'animal, sigui per la boca, el nas, els ulls, el recte, la vagina, amb injeccions, o per inhalació asfixiant de quantitats ingents de gasos. L'investigador observa, sense pal.liar-los, els efectes: convulsions, respiració dificultosa, diarrea, erupcions cutànies, secrecions pels ulls, el nas o la boca. L'experiment no acaba fins que han mort el 50% de víctimes, normalment després d'una agonia que dura entre dues i quatre setmanes.
 Per estudiar la SIDA, s'injecta el temible virus a ximpanzés. Hi ha monos convertits instantàniament en drogaaddictes amb una injecció a la iugular. El cas dels primats clama al cel: els segresten a la selva quan tenen entre quatre i sis anys (fins als 12 no són adults), arrancats dels braços de les mares, molt sovint assassinades abans que deixar-se'ls prendre. Segons la Coalició Europea per l'Abolició dels Experiments amb Animals, el 80% moren abans d'arribar als laboratoris. Com que n'hi ha pocs, s'utilitzen en múltiples experiments, cada un dels quals pot durar entre dos i quatre anys. Els que tenen sort, els maten abans dels deu anys (la mitjana de vida d'un mono és d'entre 40 i 50).
 L'última moda en tortura científica d'animals són els experiments genètics, pagats per les poderoses multinacionals químico-farmacèutiques. Introdueixen defectes als embrions perquè els animals tinguin des del naixement les malalties que es volen estudiar. Als Estats Units, denuncia PETA, han creat genèticament ratolins que neixen amb càncer d'ulls. Als dos mesos de vida, els seus cristal.lins es tornen tumors que creixen fins reventar. Un altre rosegador, l'Oncoratolí, és famós per haver estat el primer animal patentat; creat per la Universitat de Harvard i comercialitzat per l'empresa Du Pont, a 100 dòlars la unitat, amb el següent anunci: "Per primera vegada, un producte comercial al seu abast que, amb força seguretat, desenvoluparà carcinogènesi (càncer) i neoplasmes (tumors)". Dissenyats per patir.
 "Hi ha resistència a deixar la investigació amb animals, els científics es deixen portar per la inèrcia i no utilitzen els mètodes alternatius", assegura José Castell, membre de l'European Center of Validation of Alternative Methods. Es parla de simulació amb ordinador, de proves in vitro (utilitzar cèl.lules i teixits humans), de models mecànics, estadístiques, mètodes físico-químics... i sobretot, reduir els experiments: "Per a un nou producte, es fan una barbaritat de proves, algunes sense sentit. Si ja se sap que és tòxic, per què fer la prova DL-50, per saber fins on és tòxic?", demana Castell.
 Però la llei obliga els laboratoris farmacèutics i químics a provar amb animals qualsevol substància que s'inventin. No diu res, en canvi, de la indústria cosmètica, i aquesta és, ara per ara, la batalla. A partir de l'1 de gener del 1997 estarà prohibit utilitzar animals en experiments cosmètics a la Unió Europea. Body Shop va ser de les primeres empreses en deixar-ho, per iniciativa pròpia. Altres ho han fet per les dures pressions de les organitzacions animalistes. És el cas de L'Oréal, que es va rendir després d'una llarga campanya del PETA, amb pancartes al pont de Brooklyn i a la torre Eiffel incloses.
 Però l'etiqueta "Cruelty-free" (lliure de crueltat) d'alguns productes cosmètics no és gens fiable, denuncia un informe de la Foundation for Biomedical Research: "Moltes companyies que asseguren que no experimenten amb animals contracten un laboratori de fora perquè faci les proves per elles".
 

Terror a la granja
 Les empreses agroalimentàries també són bones clientes dels laboratoris genètics i biotecnològics, que estan convertit els animals de granja en monstruoses màquines productores de carn, llet i ous. Les tècniques de transplantament d'embrions, fecundació in vitro o clonació, creen monstres que s'han de extreure per cesàrea de les pobres femelles manipulades. L'hormona BST, que s'injecta a les vaques perquè donin més llet, els provoca llagues i infeccions al braguer.
 Si en l'antiga ramaderia l'animal vivia un terç de la seva vida abans de ser sacrificat, ara no arriba a una cinquena part. Passen vides miserables en mínims espais. Les gallines tenen llum artificial 17 hores al dia perquè no deixin de produir. Els porcs viuen drets o ajaguts, per no perdre un gram de pes, sovint en la foscor. Segons un ramader que no vol donar el seu nom, l'espai mitjà per a un porc a la granja no supera els 80 cm2. L'estrés és tan gran que es mosseguen entre ells, es mengen els excrements, pateixen depressió contínua. El 3%, diu el ramader, moren d'infarts o malalties relacionades amb el nerviosisme abans de tenir els sis mesos, l'edat en què els porten a matar.
 L'Associació per la Defensa dels Drets dels Animals (ADDA) i la Federació Catalana de Societats Protectores dels Animals i Plantes són els grups que més activament defensen els animals de granja a Catalunya. A Dolors Marsans, presidenta de la Federació, se li neguen els ulls quan explica: "El que passa amb les gallines ponedores en bateria és una crueltat terrible. Quan fa un any que estan dins la gàbia metàlica, totalment immòbils i sense tocar mai a terra, es converteixen en monstres". A les gàbies no hi ha lloc per extendre les ales. Els amputen el bec perquè no es piquin entre elles, tan gran és el seu nerviosisme, i la majoria hi pateix dolors crònics. Després d'encara no dos anys de pondre ous que mai fecundaran, s'han quedat gairebé sense plomes i tenen les potes deformades per les reixes. Llavors, les maten per vendre com a carn.
 Els animals d'engreix no tenen millor vida. El típic pollastre embolicat dels supermercats no passa dels dos mesos d'edat (podria haver viscut cinc anys). A les massificades naus d'engreix, molts pollastres joves moren asfixiats, o picats pels altres, o completament bojos. El seu esquelet i òrgans interns no suporten el pes d'un cos engreixat artificialment. La majoria té úlceres dolorosíssimes a les potes, provocades pel contacte continuat amb un terra humit de virutes barrejades amb excrements.
 La mort, tampoc els és cap redempció. Abans d'arribar-hi passen un calvari que comença amb el transport: hores i hores sense repòs ni menjar ni aigua, aplastant-se els uns als altres dins camions. Arribats a l'escorxador, els supervivents són descarregats a cops emmig d'un ambient de terror. Encara que la llei obliga a una mort ràpida i indolora, hi ha vídeos enregistrats clandestinament als escorxadors espanyols on es demostra que la descàrrega elèctrica amb què s'atordeix els porcs sol ser mínima o mal feta. L'animal no sempre està inconscient quan se'l degolla i a vegades encara xiscla mentre l'escalden. La cadena de l'escorxador va massa ràpida (maten entre 200 i 400 porcs a l'hora) perquè els veterinaris puguin comprovar que els animals estan adormits abans de la tortura.
 

Presons de clor
 Un altre front obert és el món de l'espectacle. No fa gaire, era notícia l'orca Keiko, protagonista de la pel.lícula "Liberad a Willy", el primer mamífer aquàtic que podrà tornar al mar, després de setze anys d'actuacions diàries i mai remunerades en una solitària i estreta piscina de Mèxic.
 Ulisses, l'orca barcelonina, no va tenir tanta sort quan es va parlar d'alliberar-la i avui continua la seva condemna al Sea World americà, la bèstia negra dels defensors dels drets animals. Gary Hanauer explica, al llibre "The Killing Tanks", que les orques de Sea World no solen passar dels deu anys de vida (en llibertat arriben als 90) i que més de la meitat dels dofins hi moren els primers dos anys de captivitat. De fet, Ulisses és un cas estranyíssim, segons ADDA: "Durant els quinze anys que va estar al zoo de Barcelona, amb aigua fins als 30 graus a l'estiu, sense un lloc a l'ombra on protegir-se, en una piscina amb aigües deficientment purificades i amb pèrdues d'òxid, ha hagut de ser un animal d'excepcionals condicions físiques per haver sobreviscut".
 A la Gran Bretanya, s'han tancat tots els parcs aquàtics després d'un fort boicot liderat per PETA, que es va dedicar a explicar a la gent tota la veritat. La tortura comença quan són caçats: en ser animals que viuen en grup, aconseguir-ne un vol dir matar-ne molts pel shock, ferir-los amb les xarxes i provocar avortaments espontanis en les femelles embarassades. La vida als parcs no és menys trista: si en llibertat neden més de 100 milles (185 km) al dia, no és estrany que a les estretes piscines se'ls deformi l'espina dorsal. El clor i els sulfats amb què es neteja l'aigua pot arribar a provocar-los ceguera, els ulls irritats, la pell se'ls pela. Com que es comuniquen per ones, les reverberacions de la piscina els eixorden. Segons Jacques Costeau, alguns arriben al suicidi, picant un cop i un altre contra les parets de la presó de clor.
 I no oblidem la miserable vida als zoos. Ho denuncia l'organització Animal Rights: "Els ocells no tenen prou espai per volar, els animals aquàtics tenen poca aigua i els mamífers que normalment viuen en grans grups familiars, estan sols o, com a màxim, amb una parella. Els comportaments naturals, com la caça, són eliminats. Tenen pocs motius per a l'estimulació física i mental. La majoria acaben neuròtics, amb un comportament anormal, sovint autodestructiu, anomenat zoochosis". Mireu, si us plau, els ulls de Floquet de Neu.
 

Cocaïna als intestins
 Els que viuen en llibertat no tenen més sort. El tràfic d'animals exòtics s'ha convertit en el tercer gran negoci mundial, al darrera d'armes i drogues. Com que els traficants són els mateixos, s'inventen combinacions esperpèntiques: peixos que surten de la Xina amb els estómacs plens d'heroïna, gossos amb el mateix carregament, i fins i tot serps. El juny del 1993 es decomissaven 312 boes en un aeroport dels Estats Units, de les quals 202 estaven mortes. Els havien ficat al cos entre quatre i sis condons plens de cocaïna. Les supervivents tenien la boca i la cloaca (l'equivalent al recte) en carn viva, els narcòtic els havia destruït els intestins.
 El tràfic ha augmentat tant que la Interpol ha hagut de crear un departament específic. Per cada exemplar que es ven a Occident, n'han mort sis durant la captura, trasllat i aclimatació, segons el Servei de Gestió i Protecció de la Fauna de la Generalitat. Els centres d'acollida no donen l'abast i, segons Carmen Méndez, vice-presidenta d'ADDA, "hi ha casos que moren per manca d'atenció, abans que se'ls trobi un lloc".
 Els rèptils (serps, llangardaixos, iguanes) són una de les espècies amb més tràfic perquè estan de moda, i els ocells. "El 40% d'ocellets que porten del Senegal moren durant el viatge, que es fa en zones de molta calor, sovint sense aigua i molt apretats per portar-ne la màxima quantitat", explica Francesc Gómez, de Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA). I acaba: "A les Rambles tenen animals tropicals exposats a quatre graus centígrads".
 L'Animal Welfare Institute denunciava darrerament el cas dels lloros. Cada any, 46.000 són exportats il.legalment. Els roben del niu quan són petits i, en el viatge, els alimenten dos cops al dia introduint-los a pressió amb envasos de ketchup una papilla de blat i arròs. Molts moren asfixiats per l'alimentació forçada, altres sucumbeixen al fred en arribar al destí.
 Per evitar la caça amb destí als abrics de pell, uns quants simpàtics s'han inventat l'etiqueta 'pell ecològica', però atenció perquè no ho és gens: guilles i visons es crien en granges amb un tracte semblant al que reben gallines i porcs: malviuen en gàbies de reixes i moren asfixiats per gasos o amb descàrregues elèctriques.

Arrancar les ungles
 Algú podria pensar que sí hi ha animals feliços: els de companyia. Però ni aquests se salven de la tortura. Un exemple són els gats domèstics a qui s'extirpen les ungles perquè no acabin amb els sofàs: a més de les ungles, assegura PETA, el veterinari treu part de l'ós, lligaments i tendons, l'equivalent a l'amputació dels nostres dits. Sense defenses naturals, els gats pateixen psicològicament i físicament, els costa mantenir l'equilibri i el dolor es fa crònic a les potes.
 Tampoc els gossos tenen sort. Els Dobermann, Rottweiler, Dogo, Boxer, Schnauzer i Bobtail pateixen per l'estètica: els amputen la cua i les orelles perquè així ho manen els cànons de la raça. "L'orella és un òrgan molt irrigat, molt sensible, i l'operació és més traumàtica que una cesàrea" denuncia Francesc Florit, president de l'Associació de Veterinaris de Petits Animals. Els peixos tropicals, nascuts per nedar als mars de coralls, són confinats en estrets aquaris on els filtres d'aigua els torturen l'oïda amb el seu run-run.
 Però la tortura més terrible pels animals de companyia és l'abandonament. El 7 de gener va aparèixer a les Rambles de Barcelona una serp pitó, encara viva però destroçada per la baixa temperatura. "És usual -asseguren al Centre de Protecció dels Animals de la Generalitat- que la gent tiri les serps a les clavegueres. També deixen tortugues de terra i d'aigua al carrer". L'any passat, a Catalunya, es van trobar 20 rèptils, 19 tortugues, 11 aus exòtiques i 3 monos, tots ells espècies protegides, una part mínima dels que realment són abandonats. I no parlem dels gossos (7.687 recollits per les societats protectores l'any 1994) i gats (2.145).
 A les grans ciutats, l'abandonament ja és un problema en alerta roja. El Servei de Zoonosi i Higiene Pública de l'Ajuntament de Barcelona va recollir, el 1994, 3.981 gossos, i en va donar en adopció 179. La resta van ser morts després de vuit dies d'espera -la soledat de l'animal que no entén res, la tristesa, la por, la gent estranya que els mira i no els vol-, amb una injecció de pentobarbital sòdic. "A l'estranger hi ha més sensibilitat", assegura Carme Méndez i ho confirma tothom amb qui hem parlat.
 Mentre a Espanya encara es televisen curses de braus, els anglosaxons s'han inventat la Declaració Universal dels Drets de l'Animal, aprovada per l'ONU l'octubre del 1978. La Gran Bretanya té l'honor d'haver donat al món l'Animal Liberation Front, el primer grup animalista d'acció directa, famós per haver posat una bomba als magatzems Harrods, que mai més han tornat a vendre abrics de pell. I als Estats Units, quan Clinton surt a caçar, l'associació Animal Rights treu un comunicat tipus: "Avui el president ha assassinat dos ànecs".
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

 MANUAL DE L'AMANT DELS ANIMALS
 

* Vegetarianisme
* Cruelty-Free Shoping
* Prosselitisme i militància en grups animalistes
* Desobediència civil:
 manifestacions i ocupacions d'empreses
 infiltració, espionatge i denúncies contra els caçadors,  les explotacions ramaderes, espectacles amb animals,  botigues de pells, laboratoris...
 sabotatge i destrucció de material

Font: Animal Rights
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 

Més: Protest!