GENERACIÓ INTERNET?
 

Això són retalls d'entrevistes fetes per correu electrònic. Que vagi de gust :)
 

Gabriel Mesquida. 23 anys. Fundador de Globalcom.
-Què porta de nou Internet?
-A la vida quotidiana, és un nou mitjà de comunicació que ve a prendre part del seu lloc al telèfon, el televisor, la premsa i el correu. A nivell global, és una nova comunitat humana que dóna cabuda a nous mitjans d'expressió i una nova oportunitat per a la tolerància entre els pobles: a la xarxa, hi som barrejats.

Armand López. 26 anys. Piera. Institut Universitari de l'Audiovisual.
-És obligatori que el cibernauta tingui una plana?
-No t'has de limitar a buscar informació; el més important és aportar les teves pròpies idees.

Daniel García. 28 anys. Olesa de Montserrat. President del Club dels Solters Morts.
-Amb quina finalitat has creat la teva plana?
-Que gent de tot el món et pugui conèixer és divertit. Pel que no serveix és per lligar, t'ho asseguro.

Ricard Pineda. 28 anys. Terrassenc. Enginyer industrial.
-Quina és la famosa llibertat d'Internet?
-Consisteix en què no hi ha reglament quant a què es pot fer, dir o publicar. Està tot regit per la cortesia i la bona educació.

Fran. 26 anys. Universitat Politècnica de Catalunya.
-Internet és la materialització de la consciència còsmica?
-Internet és una interconnexió de xarxes suficientment gran com per abarcar gairebé tot el món i permetre un intercanvi d'informació gairebé instantani entre diferents cultures. I gràcies al concepte del World Wide Web, s'ha convertit en la tela d'una nova manifestació artística que són les creacions en forma de planes de Web. La resta són tonteries.

Lluis Ribas. 29 anys. Gironí. Investigador al Massachussets Institute of Technology.
-Em passo amb això de 'consciència còsmica'?
-No, reflecteixes l'entusiasme exagerat que la Internet desperta. Jo penso que, apart de ser el medi de comunicació més lliure, menys restringit i més poderós que hi ha al món, el veritable avantatge de la xarxa és que ofereix un fòrum internacional. La llàstima és que no durarà gaire, ja hi ha diverses iniciatives per controlar la xarxa. Em preocupa la manipulació comercial i institucional, que això no acabi com la televisió.
 
 
 
 
 
 
 

LA HISTÒRIA
 
 Internet no té, com el telèfon, cap Graham Bell. És un invent col.lectiu dels investigadors en informàtica i telecomunicacions. També a Catalunya, on més que inventar s'ha copiat, amb tot el mèrit que suposa saber copiar en temps agitats. "Els de Sistemes Informàtics de la Universitat de Barcelona van ser els primers a remenar-hi", assegura Carles Gascón, expert en el tema.
 A mitjans dels anys 80, les universitats catalanes entraven a l'European Academic Research Network (EARN), una xarxa d'ordinadors europeus connectats entre ells, com BITNET o NFSNET als Estats Units. Comunicació entre investigadors. Les xarxes eren autònomes, no es 'parlaven' entre elles. Fins que el 1991 neix el protocol comú de comunicacions (TCP/IP), una esperanto per a ordinadors, la base d'Internet, xarxa de xarxes.
 Professors i alumnes que voltaven pels Estats Units i Europa comencen a explicar -per correu electrònic, és clar- les últimes novetats als col.legues del país. Alguns s'hi enganxen. L'octubre del 1991, la Fundació Catalana per a la Recerca i les universitats promouen el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), servei i suport en l'aventura. El maig del 1992, s’inaugura la llista de conversa per a catalano-parlants "bit.listserv.catala", sota els auspicis del CESCA (Carles Flamerich, Carles Gascón, Caterina Parals).
 El Big Bang es dispara el 1993, quan el CESCA copia via transferència de fitxers (FTP), del Centre Europeu de Física de Partícules a Suïssa, un programa anomenat Mosaic, base de la navegació per la World Wide Web. Aquell mateix any, Jordi Adell i Carles Bellver inauguren, a la Universitat Jaume I de Castelló, el primer servidor Web d'Espanya. La infatigable colla de la Universitat Politècnica de Catalunya, liderada entre altres per Leandre Navarro i Miquel Colomer, veu de seguida les portes que obre la comunicació en xarxa i s'inventa, també el 1993, Pangea. Les Universitats s’uneixen en l’Anella Científica.
 El 1994 és el del salt d’Internet fora dels cercles acadèmics. Neix Servicom, de la mà d'Eudald Domènech i des de Vic. Primera empresa seriosa basada en Internet: una BBS que cobra a canvi de donar-hi accés. El capitalisme entra a la xarxa. I també l'oci: el desembre d'aquell any es celebra la Netgresca, primer sopar concertat a Catalunya a través de correu electrònic.
 L'1 de juny del 1995, Vicent Partal, fins llavors periodista, inaugura La Infopista. El deu de juliol es constitueix el Capítol Català de la Internet Society, amb el compromís de divulgar el coneixement de la xarxa. I això s'està fent ara. Hi ha periodistes que caldrà recordar com a profetes de la CiberCatalunya: Mario Santinoli i Luis Ángel Fernández Hermana (El Periódico), Lluis Reales (La Vanguardia), Joan Jofre i Virgínia Mascaró (Avui), Jordi Vendrell (L'Internauta). Cap sap què pot passar d'aquí a dos anys. La història s'escriu de manera anàrquica.