ELS SENYORS DEL JOYSTICK
 

Anys 70

Pong. No va ser el primer vídeojoc de la història però sí el més popular. Consisteix en jugar una partida de tennis amb l’ordinador.

Pac-Man. Més conegut per "Comecocos". Guies una criatura rodona que menja punts per múltiples laberints. La primera versió és dels 70, però la bogeria arribà als 80.

Asteroids. El primer joc de marcianets. Una nau interestelar, tipus Star Treck, avança pels abismes de l’espai mentre esquiva i pulveritza meteorits.
 

Anys 80

Super Mario Bros. Mascota de Nintendo i heroi de la cultura del vídeojoc, junt amb el Sònic, de Sega. Arcade de plataforma on un homenet recull objectes que sumen punts.

Tetris. Forjà el seu èxit als salons recreatius. El joc preferit del president de Nintendo, Hiroshy Yamauchi. Has de col.locar els blocs geomètrics que cauen de la pantalla.

Double Dragon. Va ser el primer joc de lluita de carrer: el jugador és una ninotet que va fent camí mentre mata tothom qui es troba.

Monkey Island. La mare de les aventures gràfiques. Un noi es passeja per una isla de pirates i troba objectes que ha d’usar sàviament per arribar al tresor.
 

Anys 90

Street Fighter II. El més venut de la història. Consisteix en passejar per un escenari i apallissar, disparar o bombardejar qui se’t posi al davant.

Doom. Arcade tridimensional i saga de culte. Inaugura el desig de realitat virtual. Veus l’escena en primera persona i mates aliens amb una pistola, amb una serra mecànica, etc.

X Wing. Aventura de l’espai on, per primer vegada, es barrejen gràfics construits amb ordinador i imatges reals tretes de "La Guerra de les Galàxies".

Virtual Fighter. El primer arcade de lluita on els personatges s’han creat amb la tècnica pol.ligonal, el més proper a la realitat virtual. És un "beat’em’up".
 
 
 
 
 

JOCCIONARI
 
 

Aventura gràfica. Altament addictiva. En un escenari imaginari, un o diversos personatges afronten reptes (saltar precipicis, alliberar princeses), utilitzant tota mena d’estratègies (espases màgiques, aliments que donen força)."The DIG", on ha intervingut Spielberg, i "Chronicles of the Sword", un viatge a la cort del Rei Artur, són les estrelles d’aquest any.

Estratègia. Moviments de tropes o de poblacions. La clau de l’èxit és la intel.ligència i el coneixement del terreny. "War Games", "War Craft" i "Command & Conquer", tots de guerra, ja en són llegendes. Algú fa entrar en aquest gènere els clàssics: escacs, les dames, el tetris.

Simuladors. Els més famosos són els de vol: als Estats Units hi ha autèntics esquadrons que es reuneixen al ciberespai per fer partides de fins a 40 pilots. Darrerament, s’han diversificat: a "Sim City", has de construir una ciutat, a "Sim Earth", la terra, a "Sim Ant", ets un insecte i a "Afterlife", l’última penjada d’en LucasArts, jugues a ser Déu.

De Rol.  Van ser els primers en traslladar-se a Internet, amb el nom de MUD (Multi User Dungeons - Masmorres multiusuari). Encara n’existeixen de basats només en text, però la novetat són els MUD amb animacions i 3D, on veus què està passant i actues, amb un cos i personalitat virtuals, en aquell espai.

Arcades. Jocs d’acció: avançar i pegar. Són els més nombrosos i n’hi ha de tota mena: els arcanoides (la pilota que destrueix un mur), les plataformes (Sònic, Mario), etc. Avui vivim sota el regnat dels arcades tipus Doom o aventures tridimensionals en primera persona. "Wolfestein 3D" va ser el primer, però la fama se l’emportà "Doom", dels mateixos joves creadors, que aquest any han atacat amb "Quake". Es poden jugar per Internet.
 
De Lluita. El jugador, representat per un ninot o veient l’escena en primera persona, escalfa tothom qui se li posa al davant. Un subgènere és la lluita de carrer, magistralment representada per "Street Fighter", que afegí armes de foc a les tradicionals castanyes. Títols mítics per la seva violència, com "Mortal Kombat", són de lluita.

Esports. Carreres de cotxes, bàsquet, futbol, tennis... Però la cosa no és tan innocent. Una de les novetats de Sony d’aquest any diu: "De sobte, la carrera es converteix en una caça... Ens estan disparant! Hem de defensar-nos amb míssils de calor, cohetes, mines, Electro-bolts i escuts. Tu ets qui té el comandament i qui ha d’escollir. És cosa teva sortir-ne amb vida".
 
 
 
 
 

COMPRA’LS

Centre Mail. Pau Claris, 97. 08009 Barcelona. Tel. 412 63 10
Gold Games. Santjoanistes, 31. 08006 Barcelona. Tel. 414 11 20
Radical Jokers, SL. Nicaragua, 57-59. 08029 Barcelona. Tel. 410 55 95
Shine Star. Comandant Benítez, 29. 08028 Barcelona. Tel. 419 47 48
Tot Jocs. Concili de Trent, 177. 08020 Barcelona. Tel. 278 01 66
 

O XUCLA’LS

Happy Puppy Games. http://happypuppy.com/indexa.html
GameSpot. http://www.gamespot.com
3DO. http://www.3do.com
SEGA. http://www.segaoa.com
LucasArts. http://www.lucasarts.com
Ubisoft Entertainment. Http://www.ubisoft.fr
Virgin. http://www.virgin.com
Computer Games. Internet Virtual Library. http://www.cis.ufl.edu/~thoth/library/comp.html
Games. Yahoo!
http://www.yahoo.com/Recreation/Games
Zarf’s Ex-List of Interactive Games on the Web. http://www.leftfoot.com/realgames.html
Rick’s Gaming Stuff.
http://www.magic.mb.ca/~annemari/rick.html